Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

07.05.2003. 13:48

Moj sin ima 20 mjeseci i ide u jaslice. Prije godinu dana smo obavili 3 redovita cjepljenja s 5u1 cjepivom, i sad ga treba ponovno cijepiti. Međutim dijete cijelu zimu vuče prehladice, curenje nosa, i 2 - 3 puta u toku zime je imao visoku temperaturu. Zadnje, prije 2 tjedna imao je visoku temperaturu, oko 39,3 - 39,5 C što je potrajalo 2 dana, bez popratnih pokazatelja po kojima bi se moglo sa sigurnošću reči da li je virusna infekcija ili nešto drugo. Par dana nakon toga počeo je puno kašljat i prepun je sekreta, što mu noću ne da spavat. Naš pedijatar nam je dao Ventolin u svrhu olakšavanja izbacivanja sekreta, ali nakon dva dana korištenja ne primjećujem nikakvo poboljšanje. Također nam je prepisao Cedax koji je rekao da mu damo samo u slučaju da se pojavi temperatura, tj. ako se stanje pogorša, što nije slučaj. Mene muči što je djetetova baka koja je često u kontaktu s njim cijelu zimu vukla hemophilus influenza, što joj je tek nedavno dijagnosticirano, i ne znam da li je to mogla prenijeti na dijete. Da li smatrate da bi dijete trebalo napraviti bris nosa i grla? Još me zanima da li dijete kojem stalno lagano curi nos treba smatrati bolesnim ili ga se može cijepit s 5u1? S obzirom da je 2/5/2003 prošlo godinu dana od zadnjeg cjepljenja u kojem vremenu treba obaviti ovo cjepljenje?

Dr. Darko Richter

08.05.2003. 14:33

Od natrag prema naprijed:
1. prva revakcinacija slijedi tijekom druge godine života, posve je svejedno točno kada, ali u principu što prije to bolje (u nas obično s 13-15 mj. života);
2. stalno curenje iz nosa, a bez temperature i znakova poremećaja općeg stanja djeteta, nije nikakva kontraindikacija za cijepljenje;
3. dijete očito ima dišnu infekciju dužeg trajanja, i treba mu propisati antibiotik, a sigurno bi bilo dobro imati uvid u nalaz obriska nosne sluznice.