Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis astma ili nesto drugo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zeljka

09.01.2003. 23:16

Moja cetveromjesecna bebica je dobila povisenu temparaturu 39.7 sa suhim i tupim kasljom.doktor kaze nakon nekoliko pregleda, da ima zvukove i sviranje u plucima i prepisan mu je ventolin ali bez budicorta.samo dva dana je primao budicort.ima otezano disanje smanjen apetit i tupi kasalj .u porodici imamo dosta astme ja i stariji sin koji je kao beba dobio astmu.doktor kaze da nije preporucljivo uzimati steroidim u ovom uzrastu i ne preporucuje budicord.medjutim ovo ne prestaje vec duze vrijeme oko dva mjeseca s tim da zadnje dvije sedmice se kasalj jako pogorsao.inhaliramo ga samo dva puta na dan.Posto zivimo u inostranstvu nemamo s kim da se posavjetujemo pa Vas molim da Vi dadnete svoje misljenje.
Sta Vi preporucujete da se uradi?Kakvo je vase misljenje jer dijete jako lose spava nocu i koji se pregledi trebaju uraditi.
Unaprijed zahvalana zabrinuta majka.

Dr. Darko Richter

10.01.2003. 16:20

Iako je dob djeteta niska, ipak ima dosta elemenata za alergijsku astmu, pogotovo što smetnje traju, ima zviždanje u grudima i astme ima u obitelji. Ako ima astmu, trebalo bi učiniti alergološki test da se utvrde preosjetljivosti (grinje, pelud trava, dlaka mačke, jaje - makar ga do sada vjerojatno nije probao, kravlje mlijeko), pogledaju eozinofili u krvnoj slici (povišeni eozinofili koreliraju s alergijom) i doista utvrditi sa digurnošću da ima sviranje u grudima (eng. wheezing) i nakon što prođe temperatura od infekcije. Tada je najbolje liječenje inhalacijski kortikosteroid (kod vas "Budicort", kod nas "Flixotide", sasvim je svejedno), jer, zdravlje uz lijek bolje je od bolesti bez lijeka. Usput, doze koje bi bile dovoljne za vaše dijete (oko 100 mikrograma dnevno) nikada do sada nisu bile povezane s bilo kakvim trajnim neželjenim nuspojavama.