Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Česte viroze i dugotrajan oporavak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sasa0812

29.12.2022. 10:35

Poštovani,

sin od 2,5 godine je krenuo u jaslice sa godinu dana i redovito ide 3 dana po 3 sata i četvrti dan dobije temperaturu, kreće curiti nos i kašalj. Konkretno sada je bolestan skoro 2 mjeseca: od 7.11.2022. Krenulo je sa temperaturom, najviše 38.4, zeleni sekret iz nosa i zreli kašalj. Temperaturu je imao 6 dana, nakon toga je ostao zeleni sekret u nosu u malo manjoj mjeri i kašalj koji se pretvorio u suhi i trajao otprilike 3 tjedna. Otišao je 1 dan u vrtić, te je sutradan opet dobio temperaturu, najviše 37.8. Temperatura je trajala 3 dana i ponovno je počeo zrelo kašljati. Svo to vrijeme više nije išao u vrtić. Evo jučer se pojavio i žuto-zeleni sekret iz oba oka. Inače mu dugo traje oporavak nakon svake viroze. Antibiotik je pio 3 puta u životu i to unazad godinu dana. Prošle godine je imao streptokok pneumoniae i moraxella catarrhalis i tad smo završili u dnevnoj bolnici na antibiotiku, te se uz bakterije pojavila i sumnja na uroinfekt zbog fimoze. Oba testisa se nisu spustila, te se obavila operacija jednog testisa u listopadu ove godine, a druga nas čeka u veljači kad će se uz spuštanje testisa riješiti i fimoza (savjet kirurga). Hrani se zdravo i pije imunoglukan. Imam osjećaj da je dijete zdravo samo preko ljeta dok smo na moru. Čim se vratimo u Zagreb odmah kreću viroze i bolesti, samo se redaju i kao da se baš sve za njega zalijepi. Na kraju više ne znam što da radim, nije mi normalno da je baš toliko bolestan. Ljubazno Vas molim mišljenje i savjet. Koje pretrage bi bilo dobro napraviti ili kojem liječniku otići na pregled (pulmologu/imunologu...)?

Hvala i srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2023. 13:45

Nažalost sve što opisujete je normalno i jedino rješenje je maknuti dijete iz kolektiva na neko vrijeme, barem do proljeća. U slučaju teških bakterijskih infekcija (životno ugrožavajućih) kao što je teška upala pluća, uha ili sepsa ima smisla obaviti pretrage (imunoelektroforezu) kako bi se isključio njihov prirođeni nedostatak. Za pitanje imunosti treba se obratiti pedijatrijskom imunologu. Posavjetujte se s djetetovim pedijatrom.