Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Produktivni kašalj kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Milica01

20.12.2022. 15:25

Postovani,
Beba je stara 10mj. Nakon dužeg curenja nosa javlja se produktivni kasalj koji je trajao 2tj (i stariji brat koji pohađa vrtic je bio bolestan). Dijete dobro raspolozeno jede, stolica uredna i redovna. Radili smo RTG pluća koji je bio uredan, CRP i krvna slika uredni. Nalon pregleda doktorica prepisuje inhalaciju pulmicortom 2xdnevno i bisolvnom 1xd. Nakon 2 dana kasalj se povukao i djevojcica nije imala nikakvih tegoba 4 dana. Nakon 4 dana se opet javlja produktivni kasalj i pojacano curenje nosa (prozirno). Izbila su joj 2 zubića u razmaku od 10dana. Opet se javljamo doktorici, ona i dalje nista ne cuje na bronhijima i plucima, testira je na covid (neg) i kaze da je inhaliram pulmicortom jos 7 dana. Međutim nos i dalje curi i ona produktivno zrelo kaslje (UGLAVNOM tokom dana, nocu dobro spava)Njena dijagnoza je viroza i slijevanje sline iz nosa koje uzrokuje kasalj. ŠTo bistr vi preporučili obzirom na dugotrajnost kaslja?

Milica01

20.12.2022. 19:40

Napreduje normalno. Sada sa 10mj ima 10kg. Ima li smisla vaditi ukupni igE ili nesto drugo?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.12.2022. 21:10

Nema smisla raditi dodatne pretrage. Budite strpljivi, ispirajte nos 2,3% otopinom morske vode, može ista otopina i u inhalaciju, neka bude dosta vremena vani, izbjegavajte zatvorene prostore s puno ljudi, naročito male djece, u kući temp zraka maksimalno 21-22 st C, vlažite zrak. U slučaju otežanog disanja ili povišenja tjelesne temperature javite se pedijatrici.

Milica01

23.12.2022. 12:00

Hvala Vam.
U KKS su povecani limfociti jedino. Znači ako je viroza u pitanju, zar je moguce da to toliko dugo traje? Takoder zanima me je li preporucljivo Pulmicort koristiti tako dugo ( a zreli kasalj je u pitanju)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2023. 13:45

U ovoj dobi su normalno zastupljeniji limfociti u krvnoj slici. Da ima virusa koji podražuju sluznicu dulje vremena, u nekim situacijama i godinama. Pulmicort se daje kada kašalj ima takva obilježja da bez njega ne može, desetak dana ne bi trebao biti problem...