Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

saša

07.11.2002. 17:44

Poštovani,
Molim vas da mi ukratko pojasnite koliko su danas djeca ugrožena od meningokokne sepse, odnosno meningitisa te postoji li adekvatno cijepivo protiv te bolestii. Nekoliko puta, u raznim dnevnim listovima, čitala sam koliko je to opasna bolest, uglavnom smrtonosna, te sam jako zabrinuta kao majka dvoje dijece ispod tri godine starosti. Prošle godine, u Jutarnjem listu, čak je i Prof Beus izjavio da se više boji meningokoka nego gripe , a pošto Cybermed nema portal za infektologe, obraćam se vama za savjet. Iskreno rečeno, najradije bih već sutra otišla na cijepljenje.Nikako mi nije jasno ako je to toliko opasna bolest i ako je u populaciji čak 1o ili više posto kliconoša, zašto se djeca ne cijepe? Nadalje, da li se cijepi medicinsko osoblje? Gdje se mogu informirati o mogućem cijepljenju?
Unaprijed zahvalna

Dr. Darko Richter

07.11.2002. 21:05

Za sada nema adekvatnog cjepiva za djecu mlađu od dvije godine, a upravo je taj uzrast u najvećoj opasnosti. Ipak, meningokokne su bolesti relativno rijetke, vjerojatno ne više od par desetaka slučajeva godišnje u Hrvatskoj, no onaj tko ih dobije sigurno ima drugačije mišljenje - tj. za njega je to krajnje neugodno, nerijetko smrtonosno. O eventulanom cijepljenju možete se obavijestiti u Gradskom zavodu za javno zdravstvo, Mirogojska 16, Zagreb, Služba za epidemiologiju. Napominjem da ima nekoliko serotipova meningokoka, i nekoliko različitih sastava cjepiva (MENCEVAX, MENIMUNE, itd.), pa ćete tamo dobiti savjet kojim od raspoloživih cjepiva biste dali cijepiti svoju djecu.