Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepljenje "5 u 1"


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

andrija

06.11.2002. 22:50

Danas smo vodili dijete na cijepljenje (ima 4.5 mjeseci). Dobio je cjepivo "5 u 1". To je cjepivo dobio prvi put 18.9., a danas je bilo drugi put. S obzirom da djeca naših prijatelja i rodbine nisu dobivala takva cjepiva, te s obzirom da su nam ih naplatili 540kn, a za taj novac nam je dijete imalo temperaturu preko 39 (prvi put 39,5, lupocetom i kupanjem smo je spustili nakon par sati, a danas je imao 39,8 i spuštali smo je 5 sati te smo ga na kraju stavili na spavanje sa 38,5), interesira nas kakvo je vaše mišljenje o tom cjepivu te da li ga se uopće daje u dva puta.
Pozdrav

Dr. Darko Richter

07.11.2002. 18:31

Moje mišljenje poklapa se s mišljenjem medicinske znanosti danas, a to je da je "5 u 1" jedno od najboljih cjepiva za difteriju, tetanus, pertusis, polio i hemofilus B. Nuspojave su znatno rjeđe no s "klasičnim" cjepivima, kakvo je npr. cjepivo DiTePer Imunološkog zavoda Zagreb, no to nikako ne znači da ih nema. Vaše je dijete očito imalo jaču febrilnu reakciju, ali još uvijek u granicama podnošljivosti (ekstremna febrilna reakcija iznosi 40,5 u guzi, i takva je kontraindikacijom za nastavak cijepljenja protif difterije, tetanusa i pertusisa). Ako je vaše dijete nakon prve doze imalo 39,5, tada se trebalo i moglo drugom cijepljenju pristupiti tako da se sat vremena unaprijed da antipiretik (Lupocet, Ibuprofen, itd.), i nastavi s još 1-2 doze po potrebi tijekom dana nakon cijepljenja. Preporučujem vam ovaj postupak prigodom 3. doze, kao i to da dijete bude dobro napojeno i da kod cijepljenja ne bude potpuno gladno.