Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


čišćenje od hormona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanda

08.06.2002. 18:23

Poštovani doktore,
Moja djevojčica je stara jedan i pol mjesec i unazad nekoliko dana na licu su joj se pojavile crvene točkice koje nakon nekog vremena izbljede a koža na tim mjestima ostaje hrapava. Također, iznad obrva i ispod nosića koža je hrapavija i prekrivena žutim ljuskicama. Da li je riječ o čišćenju od majčinih hormona ili se radi o nečem ozbiljnijem. Kakav tretman predlažete? Unaprijed hvala na Vašem odgovoru?

prof dr sc Ana Votava-Raić

08.06.2002. 20:53

Štovana gospođo Sanda, nije jednostavno odgovoriti na Vaše pitanje jer koža zahtijeva direktan uvid u promjene. U novorođenačkoj dobi (a ponekad i u drugom mjesecu života) moguće su kožne promjene kao odgovor na prenesene majčine hormone u trudnoći. To je vjerojatno ono što Vi nazivate čišćenjem od majčinih hormona. Pojava je bezopasna i prolazna i ne zahtijeva liječenje. Međutim, prema Vašem opisu, a i prema vremenu u kojem su promjene nastale, najvjerojatnije se radi o seboroičnom dermatitisu koji može biti prolazan, ali i uvod u ozbiljnije kožne bolesti. Stoga, iako je rano za prognoze (dalekoročne, pa i kratkoročne) i premda nema nikakvog razloga za zabrinutost, ipak bih Vam savjetovala pregled dermatologa, ako je moguće, pedijatrijske orijentacije kako zbog liječenja, tako i zbog praćenja djeteta. U Zagrebu je Klinika za dermatologiju na Šalati (centrala: 4552 333). Srdačno Vas pozdravljam.