Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zutica u novorodjenceta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alen

07.06.2002. 14:15

21/05/2002 sam dobio sina i drugi dan je dobio zuticu. U rodilistu su ga stavljali "pod lampu" medjutim zutica mu nije prolazila i nakon cetiri dana kad je zena pustena iz rodilista maloga su direktno otpeljali u djeciju bolnicu. Vec je dva tjedna u bolnici i jos se nezna zasto zapravo ima zuticu. Ono sto mi je lijecnik objasnio je da u krvi postoje dva vrste bilirubina - direktni i indirektni (ako sam dobro zapamtio), a mome sinu je povisena razina tog indirektnog. Bio je na nekakvno pregledu (cintigrafija?) gdje je utvrdjeno da su mu kanali u jetri normalni, ali da zuc (koja valjda izbacuje taj bilirubin iz tijela) ne dolazi u crijeva. Uslijed toga bilirubin ostaje u krvi (stolica nema zutosmedju boju).

Ukratko dijagnoza jos nije postavljena, mali lagano dobiva na tezini (zena ga doji). Molim misljenje/savjet/utjehu.

prof dr sc Ana Votava-Raić

07.06.2002. 19:37

Štovani gospodine Alane, ne mogu Vam reći dijagnozu, odnosno medicinsko mišljenje jer podaci koje navodite nisu dovoljni. Savjetovati Vam mogu da budete strpljivi; dijete je u "dobrim rukama". Nastojte shvatiti da dijagnostički proces ponekad traje, pogotovo u slučajevima kada osjetljivi novorođenački period donekle "diktira" brzinu postupaka (najvažnije je ne naškoditi !). Utješiti Vas mogu dva podatka iz Vaših navoda: povišen je indirektni (nekonjugirani) bilirubin (da li je to stalan ili povremen nalaz ? a, što odudara od boje stolica) i žučni su vodovi uredni u jetri (nedostaje podatak o žučnih kanalima izvan jetre). Kao što vidite, pitanja ima mnogo i bilo bi neozbiljno da Vam kažem kako ne postoji stvarni medicinski problem. Stoga Vam je moj savjet - budite čvrsti, imajte povjerenja u liječnike Vašeg djeteta i budite podrška njegovoj majci kojoj je, možda, još i teže. Ako osjećate potrebu za ovakvim "razgovorom", rado ću Vam pomoći. Srdačno Vas pozdravljam.