Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

stefanija

23.07.2001. 23:49

Od liječnika sam dobila oprečne informacije u vezi cjepiva protiv gnojnog meningitisa. Da li da svoje dijete od 5 godina ipak cijepim? Živimo u Splitu. Unaprijed zahvaljujem

Dr. Darko Richter

06.08.2001. 19:17

Gnojni meningitis u dojenčadi i djece najčešće uzrokuju 3 bakterije: pneumokok, meningokok i hemofilus. Najčešće obolijeva dojenčad, a zatim učestalost opada pa je od školske dobi učestalost slična kao u odraslih (tj. bitno manja no u prvih 5-6 godina). Zato se preporučuje cijepiti djecu u što nižoj dobi, obično istodobno s poznatim Di-Te-Per cijepljenjem. Međutim, od u nas odobrenih cjepiva, jedino je ono protiv hemofilusa (HIBERIX) djelotvorno već u dojenačkoj dobi, dok ona protiv pneumokoka i meningokoka djeluju tek nakon navršene 2 godine života. Pretpostavljam da vam je liječnik govorio upravo o cjepivu protiv hemofilusa. Iako vam je dijete sada već 5 godina staro, nikada ne možete biti 100% sigurni da više neće dobiti taj oblik gnojnog meningitisa i teško je mirne savijesti kazati vam da dijete ne date cijepiti. Nuspojave na HIBERIX su skoro nikakve, osim uvijek moguće preosjetljivosti na neki sastojak. Preporučio bih vam da se dijete zaštiti, za što je u njegovoj dobi dostatna 1 injekcija cjepiva (dojenčad dobiva 3 injekcije usporedno s Di-Te-Per cjepivom te četvrtu dozu tijekom druge godine života). Ukoliko postoje razlozi da se dijete zaštiti i od drugih klica-uzročnika gnojnih meningitisa, dijete se može cijepiti cjepivima za pneumokoka (PNEUMO 23) i meningokoka (MENIMUNE, MENCEVAX - raspitati se u područnom Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja). I ova cijepljenja provode se jednokratnom dozom.