Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptoccocus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

27.06.2001. 09:20

Imam dijete od 2,5 godine koje je u zadnjih 10 mjeseci (otkada je krenuo u vrtić) imalo učestale respiratorne infekcije uzrokovane Streptokokom Pneumoniae koje su svaki put zaliječene Zinatom ili Klavolcinom ili Silapenom. Kod zadnje bolesti doktorica je prepisala Sumamed i preporučila cijepljenje Pneumovaxom 23. Dijete je ozdravilo (provjereno kontrolnim brisevima nosa i grla), cijepilo se tim cjepivom i sve je bilo u redu 14 dana. Međutim sada je počeo jako kašljati (produktivno) bez ikakvih drugih simptoma. Moje pitanje je slijedeće: je li moguće da je opet inficiran iako je cijepljen?
Da li kašalj može biti virusnog porijekla - ako da, kako ga izliječiti?


Lijep pozdrav doktoru koji će odgovoriti na moje pitanje.

Dr. Darko Richter

10.07.2001. 12:45

14 dana nije dovoljno da se razvije puni imuni odgovor nakon cijepljenja. Treba pričekati još oko 2-3 tjedna. Osim toga, sami primjećujete da postoji mogućnost zaraze i drugim klicama: virusima, ali i drugim bakterijama (npr. hemofilus, moraksela, mikoplazma, itd.). Spada u okvire normale da dijete ima i do 6 gornjih dišnih infekcija godišnje, uz uvjet da da nisu teške i da se od njih svaki puta potpuno oporavi. Mislim da je dobro da ste dijete dali cijepiti pneumokoknnim cjepivom, jer je pneumokok ipak najčešći bakterijski uzročnik dišnih infekcija i kroz još 2-3 tjedna možete očekivati da će vaše dijete biti zaštićeno.