Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


crveno uho


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lukrecija

26.02.2003. 10:06

Poštovani,

majka sam dvogodišnjaka,koji vrlo često (svaki dan, bar jednom) već nekih mjesec dana, ima crveno desno uho. Uvijek je to desno uho, samo su varijacije u površini crvenila. Nekad mu pocrveni samo donja polovica, nekad samo gornja ili cijelo. Postepeno se to crvenilo pojačava, dok ne prijeđe u blago plavičastu boju. Traje to obično sat,dva i onda polako blijedi ka normalnoj boji. Ne žali se on na nikakove bolove u uhu, niti je to povezano sa izlaskom iz kuće, ili spavanjem.
Ne mislim da je to nešto strašno, ali svejedno me zanima, ako mi netko želi i može odgovoriti što bi to moglo biti, odnosno zbog čega se to događa?
Eh, da. Još jedno pitanje...
Da li je normalno da tako malom djetetu smrdi iz usta?!?!(najgore je u jutro)
Peremo mu zube dva puta dnevno.


HVALA PUNO!!!

Dr. Darko Richter

26.02.2003. 22:15

To što se opisali s uhom te neugodni dah iz ustiju (fetor) nisu normalne pojave. Što se tiče fetora, mogu biti konkretniji u toliko da vam mogu reći da se često radi o gnojnim procesima u ustima (zub? nepce?) ili ždrijelu(krajnici, stijenka ždrijela, kadikad i sinusi). Ne i bilo zgorega da posjetite otorinolaringologa. Njemu možete ujedno povjeriti problem s uškom, koji mi je nešto manje jasan, no može se raditi npr. o ekcemu, ili vaskularnoj preosjetljivosti na hladnoću (Raynaudov fenomen), a možda nije ništa ozbiljno.

Jasminka

27.02.2003. 14:42

Kod moga trinaestomjesecnog sina, takodjer se jako cesto zacrvene usne skoljke, nekad jedna,nekad druga i to samo od sebe prodje. Mozete li nesto vise kazat o Raynaudovom fenomenu? Ja sam malo pogledala po Internetu i nisam ovako laicki uspjela dovest u vezu crvenilo uha sa tim fenomenom. Mora li se pojavit jos neki simptom, pored crvenila uha?

Dr. Darko Richter

27.02.2003. 20:48

Vaš sin sigurno nema Raynaudov fenomen, jer crvenjenje nije dio te slike. Radi se o spazmima krvnih žila, pa odgovarajuće područje okrajnie (prsti, uške, nos) pomodre i poblijede, uglavnom na hladnoći. Raynaudov fenomen jest u biti pojačana reakcija krvnih žila na hladnoću, a u podlozi koje je obično upala krvne žile ili vaskulitis. U širem smislu najčešće se vidi kod nekih reumatoloških bolesti.