Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ct


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lidija

17.08.2001. 08:02

Imam dijete od 2 godine. Još u dobi od par mjeseci primjetili smo da na jednom oku ima blagu proltruziju. Odmah smo napravili ultrazvuk oka i doktor je preporučio CT ali je rekao da ne moramo žuriti. Prije mjesec dana ponovili smo ultrazvuk i stanje je nepromjenjeno, ali se na ultrazvuku ne vidi o čemu se radi. Od drugih liječnika smo čuli da je CT jako štetan, pogotovo u tako malog djeteta. Možete li mi dati svoje mišljenje i eventualno preporučiti gdje bi u Zagrebu bilo najbolje obaviti tu pretragu, kao i eventualnu usporedbu CT sa MR.

Zahvalna majka

Dr. Darko Richter

23.08.2001. 00:33

Pretpostavljam da vaše dijete ima protruziju očne jabučice, ako dobro razumijevam vaš opis. To se stanje mora dijagnostički razriješiti, a uzroci mogu biti u samoj očnoj jabučici, ili u očnoj duplji. Vi se ne morate zamarati zbrajanjem i oduzimanjem nalaza - to je posao liječnika. Vaša je obveza da postavite jasna pitanja koja vas zanimaju, a obveza je liječnika vašeg djeteta da vam da decidirani odgovor, pa čak i ako bi on glasio "ne znam" (tada ćete obično dobiti i uputu kome ili kamo dalje). CT i MR svakako su pretrage koje u konačnici mogu dati najtočnije odgovore, pogotovo MR. CT je opterećen rendgenskim zračenjem, za svaki se sloj primi otprilike 80% zračenja klasične slike glave (kraniograma). Ako ima više slojeva, a obično ih ima, tada je ta količina zračenja prilično obilna, no, kao što sam u početku isaknuto, protruziju očne jabučice mora se do kraja dijagnostički raščistiti. Ako nije jasno niti klinički, niti ultrazvučno, niti CT-om, ide se na magnetsku rezonanciju (MR). Ona nije metoda rendgenskih zraka i u tom smislu nije štetna, no taj pregled se u malog djeteta može izvesti jedino u dubokom snu, ili narkozi (ne smije micati niti očima niti glavom) tijekom 10-ak minuta snimanja. Najvažnije je ipak razjasniti stvari u izravnom obraćanju oftalmologu vašeg djeteta, on će vas najkvalitetnije savjetovati o potrebnim pretragama.