Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


D vitamin + nadohrana Conformilom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

15.03.2003. 12:20

Poštovani,

moje dijete staro 38 dana u zadnja dva tjedna uz dojenje dobiva i nadohranu Conformilom. Prvih mjesec dana uz sve kombinacije (dojenje, izdajanje, budjenje za hranjenje ...) nije dobivalo na tezini nego je samo naraslo 2 cm, pa nismo bas imali izbora (makar je moja velika zelja bila da iskljucivo dojim). Uvodjenjem nadohrane u tjedan dana cura se udebljala 450g.

Sada me zanima da li je potrebno uz 6 do 7 obroka Conformila dnevno od po cca 100ml uzimati i dodatne kapi D vitamina posto je on vec dodan u sam Conformil. Malo sam racunala pa ispada da je to vise od preporucenih dnevnih 1000 i.j.

Zahvaljujem na odgovoru,

Sandra

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

16.03.2003. 21:35

Štovana gospođo, dnevne potrebe vitamina D ovise o podneblju, životnim uvjetima, načinu prehrane i drugim čimbenicima od kojih se mnogi ne mogu predvidjeti. U većini europskih zemalja preporuča se za zdravo i donošeno dojenče 400 IJ vitamina D na dan, u tzv. kontinuiranoj prevenciji manjka D vitamina. Ovu preporuku, međutim, treba prilagoditi određenom djetetu (njegovoj težini, razvoju....). Ova preporuka vrijedi za djecu od prvog mjeseca do navršene godine dana (kasnije su preporuke drugačije) i to za djecu na majčinom mlijeku, na konzumnom mlijeku i na industrijskom pripravku, bez obzira što je u njega vitamin D dodat. Srdačan pozdrav.