Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


da ili ne Pneumo 23?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mahmina

27.02.2008. 16:15

Poštovani,
prošla sam sve Vaše odgovore po pitanju streptokoka, al kao i većina roditelja koja Vam se obraća želi Vaše osobno mišljenje za svoje dijete, pa tako i ja.
Ukratko prošlu jesen krenuli smo u vrtić ( u ožujku će napuniti 3 godine ) i od tada naš intezitet polaska je tjedan eventulano dva ide, ostatak mjeseca ne ide. Vjerujem da su u pitanju bile i silne viroze, ali u prosincu su mu izolirali brisom ( napominjem da do vrtića doktora smo viđali samo zbog cijepljenja ) u grlu s. pyogenes koji je riješen sa 10 dana Silapena. Uglavnom skori svaki mjesec smo radili bris grla i nosa, no u zadnjem je otkriven s. pneumonie u nosu koji po antibiogramu je otporan gotovo na sve antibiotike ( dakle na sve peniciline i derivate penicilina ) jer se navodno začahurio. Grlo i pluća su čisti. Po preporuci pedijatrice ona se odlučila za 10 dana Zinnata, a ako on ne pokrije da bi ga cijepili s Pneumo 23.
Moje pitanja su slijedeća, dođe li do toga da ga moramo cijepiti, smije li dijete pohađati vrtić budući da cijepivu da počne djelovati čini mi se treba i do 6 tjedana?
I da li i Vi smatrate da je to jedino rješenje u njegovom slučaju?
Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam

Darko Richter, dr. med.

27.02.2008. 17:55

Da li, ili ne cijepiti, lagano je pitanje: DA. Što vas muči koliko mu treba da počne djelovati? Što ga prije cijepite, prije će razviti imunost, ali samo na ti 23 soja pneumokoka (streptokoka penumonije), na sve drugo ne. Imune je ur oku od 3-4 tjedna. A koje je konačno rješenje? Vratiti se mami, a u vrtić tek kada navrši 3-4 godine.