Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nespecifirana astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

26.02.2008. 19:00

Na prošloj kontroli kod vas, sinu (5 god), s dijagnozom nespecifirana astma, ukinuta je terapija Seretide 50, i uveden Singulair mini. Nema dokazanu alergiju.
Nakon toga, unatrag 10 dana, više kašlje, i pun je sekreta koji ne može iskašljati. Istovremeno je prije par dana dobio i konjuktivitis. Zbog otežanog disanja pedijatrica mu je opet uvela inhalacije Ventolinom.
Poštovani doktore, ja stvarno više ne razumijem otkud sad to pogoršanje kad ipak koristi lijek za astmu, niti da li mu treba terapija uopce i koja. U njegovom vrticu ima deckic s alergijskom astmom koji uz terapiju normalno pohađa vrtic i nema konstantne tegobe kao što su kašalj i zvucno disanje.



Darko Richter, dr. med.

26.02.2008. 21:25

Pitanje jest da li je ovo pogoršanje astme, i da li uopće ima astmu. Dijagnoza J45.9, ili nespecificirana atma, stavlja se kada dijete nema jasnu alergijsku astmu, već sličnu kliničku sliku bez alergije. To su tzv. virusno inducirane bronhoosptrukcije. Obično su posljedica pušenja majke u trundoći, izlaganja pušenju postantalno, nedonošenosti i niske porođajne težine, mehaničke ventilacije ili samo davanja kisika u ranoj neonatalnoj dobi, ili neke teške rane dojenačke plućne infekcije. Sjećajući se vaših dolazaka, sjećam se i toga da od vas nikada nisam uspio izvući autentični opis njegovih smetnji, tj. uvijek vi tumačite nešto što je udaljeno od gole dokumentaristike i više je interpretativno, a ne informativno. I tako sveudilj i unatoč brojnim viđenjima, nemam pojma što se to njemu uistinu događa. Interpretacija je pridržana liječiku, a ne roditelju, a na vama je da liječniku točno (dokumentaristički) približite djetetove smetnje. Vi ste stalno s njime, ne ja. Snimite ga na videokameru ili mobtel, da na idućem pregledu ja (ili netko drugi) uspije čuti taj kašalj i to disanje. Ima situacija kada određeni spoj liječnika i pacijenta ne daje dobre rezultate, onda je uputno potražiti drugog liječnika, a meni se već zadnji puta učinilo da bi to bilo dobro rješenje, jer, jednostavno, bio sam frustriran koliko mi ne date da osjetim smetnje vašeg djeteta. Vječito vi nešto tumačite, povezujete smetnje kao da sve imaju isto izvorište, u opisima koje dajete one meni i ne izgledaju baš uvijek tako uniformne, i meni sve skupa ostaje prilično nejasno, jer nisam uspio razlučiti niti to ima li dijete uza sve još i laringitis, ili učestale infekcije, ili samo tu tzv. nespecificiranu astmu. Jednostavno mi fali dokumentarac o njegovim smetnjama, a vi to nikako da shvatite. Mislite da je meni važna vaša interpretacija djetetova stanja. Nije, ali možete mi je ispričati kada zaključim o čemu se radi, i ja ću je saslušati, iz pristojnosti, ali i zbog mogućnosti da kroz tu priču čujem i neki konkretni podatak, koji je možda ranije izbjegao. No prije svega, moram imati sliku onoga što se zbiva, a iz vaših mi riječi to niti sada nije sasvim jasno. Moglo bi biti u svezi J45.9, a mogla bi biti i obična prehlada kakvu možemo imati svaka 2 mjeseca u prosjeku, osobito zimi, i u vrtiću.

27.02.2008. 15:50

No, dobro. Vec sam pri zadnjoj posjeti shvatila poruku, a i time što nas niste narucili na kontrolu jer nam valjda ne treba.
Hvala na dosadašnjoj pomoci.
Ja vam drugacije ne znam interpretirati djetetove tegobe osim da vam opišem ono što ja cujem i vidim, a to je da škripi pri izdisaju i udisaju, da je pun šlajma, i da kašlje manje više bez prekida vec 8 mjeseci.
To je to. Prvi put se susrecem s "astmom", ondosno J45.9, ja nisam imala takve tegobe, niti suprug, nisam pušila u trudnoci, jedino su me zbog rizicne trudnoce natrpavali gomilom lijekova koje sam pila jer sam vjerovala da doktori znaju što je dobro za mene i dijete.
Žao mi je ako vas ne znam dobro informirati o svemu jer ja se susrecem s tim prvi put, a vama je to posao.

Još jednom hvala, potražit cemo neko drugo riješenje.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2008. 17:55

Nisam nas još međusobno otpisao, a činjenica da vas nisam naručio na kontrolu nema veze s nekom porukom, već se jednostavno desni da često puta to zaboravim, iako je iz razgovora jasno da se praćenje nastavlja. Ako mi ne možemo naći zajednički jezik, to nije nikakva tragedija, jer je to stvarnost medicine da više puta nije svejedno tko je liječnik, a tko pacijent. Jednostavno neke komunikacije zabrazde u čvor koji je teško otpetljati. Ako mi dođete na kontrolu i ne uspijemo dokučiti što je vašem malom, odvest ću vas do kolege/kolegice, kojeg hoćete ili kojeg prihvatite na moju sugestiju. Možda profunkcionira. Ipak, moram se malo osvrnuti na određene rečenice: sami kažete da interpretirate nalaz, kao neki opis tegoba, no to je baš ono što ne biste trebali raditi, i to je ono što se umeće između mene i vas. Drugo je ona rečenica da je "to" moj posao, a da se vi susrećete s time prvi puta. Ja nikako da doznam što je to "to", i u tome je kvaka. Što to znači da je dijete puno šlajma i da kašlje skoro stalno 8 mjeseci? To stvarno nije normalno, jer kada dođe na pregled, ja od toga ne vidim puno, eventualno običnu prehladu. U toj diskrepanci je sva zabuna. Vjerojatno sam vas upozorio da djetetu ne dajete nikakve lijekove i preparate za i protiv kašlja, vodice i sprejeve za nos i protiv nosa, itd. Ako nisam, to ističem sada, makar je jasno da, ako kažem Singulair, ili kažem Flixotide, nisam rekao fiziološka otopina, niti islandski lišaj. I to je izvor čestih nesporazuma, da roditelji nastavljaju "liječiti" dijete po svome, uz manje ili veće uvažavanje terapije koja je preporučena, aali, kada stvari ne ispadnu po očekivanju, nikom ne padne na pamet da je to zbog vlastoručnog "liječenja". A jest.

28.02.2008. 11:00

Dobro, hvala, preporučujemo se za slijedeću kontrolu. Činjenica je da vi dijete vidite periodično i da tu postoji problem, ali onda ja vama pričam šta se dešava u međuvremenu, i ako ste na zadnjih nekoliko kontrola vi čuli "nešto" slušalicama i napisali to u nalaz, onda vam nisam to ja ispričala, nego ste vi čuli, a ako se ponavlja i pod lijekovima za astmu onda valjda nešto ne štima.

Jučer nam je pedijatrica dala uputnicu za pretragru - kloridi u znoju. Znam za šta je ta pretraga, i nije moja ideja.
Ići ćemo u laboratorij lokalne bolnice (nismo u Zagrebu). Imate li savjet ?



Darko Richter, dr. med.

28.02.2008. 14:50

Znam da niste iz Zagreba, ali niste niti daleko. Preporučio bih vam da nazovete laboratorij naše bolnice, i pretragu (KLORIDI U ZNOJU) dogovorite kod nas, radi s obično četvrtkom, i kada dođete, možemo odmah obaviti jadan pregled. Tel 01/6391-157 (biokem. tehn. Katarina, ili mr-a. Živčić, dr-ica. Dodig). Nakon svih nedoumica, ova se pretraga svakako treba obaviti.