Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


distoni sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivanka

27.03.2002. 20:38

Moj tromjesečni sin ne otvara dovoljno šake .Pedijatrica mi je rekla da se vjerojatno radi o distoni sindromu. Molim vas za pobliže objašnjenje. Unaprijed hvala.

Dr. Darko Richter

01.04.2002. 17:43

Distoni sindrom je lokalni naziv za neku moguću neurološku poremetnju nastalu tijekom unutarmaterničnog razvoja, poroda ili u novorođenačkoj dobi, a koja nije nedvosmisleno utvrđena kao poremetnja, već se očekuje da bi mogla razvojem i nestati. U tom smislu to je u nas vrlo česta dijagnoza, čim se netko oglasi da mu se čini da s njegovim dojenčetom nešto neurološki nije u redu. Obično uslijedi pregled i ultrazvuk glave kod neurpedijatra i eventualno fizijatra radi razvojne gimnastike. Iza dijagnoze distonog sidnroma najčešće se ne krije ništa trajno nepovoljnoga, ali se dijete kao takvo vodi i po potrebi vrši razvojna gimnastika kako bi se, u onim rijetkim slučajevima u kojima se tek s vremenom iskristalizira neurološki defekt, razvojna gimnastika uključila već rano i time otklonile trajnije neurološke saetnje. U slučaju vašeg djeteta, ako je istina da ".. ne otvara dovoljno šake", ključna je riječ "dovoljno" i procjena što je to "dovoljno". Malo dojneče lagano otpusti šaku tijekom drugog mjeseca života, a otvori je do pola koncem trećeg mjeseca, a tek koncem četvrtoga drži šake poluotvorenim pretežni dio vremena. Dakle, sve je u procjeni što je to dovoljno, ali, ako s vremena na vrijeme otvara šaku do pola, tada bi trebalo biti sve u redu. Nadam se da shvaćate da konačnu procjenu ne može dati nitko preko Interneta, već se za to morate obratiti svom liječniku ili neuropedijatru.