Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


I endokrinologija / II zaostajanje u razvoju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

27.03.2002. 23:30

Poštovani,

Imamo djevojčicu staru 1 godinu. Rodila se carskim rezom (stav zatkom) , 52 cm , 3550 gr. Apgar 10/10.

Danas smo bili kod doktorice koja je ustvrdila da joj je spolovilo s unutrašnje strane zatamnjeno - vjerojatno madež (tako je od rođenja i nikada prije nije bilo nikakvih primjedbi od strane doktorice kao ni poteškoća). Iz tog razloga dobili smo uputnicu za endokrinologiju (te će po njenom mišljenju uslijediti hormonska terapija).
Jako smo zabrinuti i molimo Vas da nam pojasnite naprijed navedeno , način na koji se vrši takva pretraga i gdje se isto može obaviti.

P.S. Smatrate li da naša djevojčica zaostaje u razvoju ?

Samostalno je počela sjediti s 7,5 mjeseci, počela puzati sa 10 mjeseci a danas s godinu dana još samostalno ne hoda nego se ustaje i prohodava pridržavajući se uz namještaj. (ponekad stane na vrhove prstića ali poslije opet na cijelo stopalo).
UZ kukova uredan, UZ glave uredan, UZ kralježnice uredan, prvi nalaz neuropedijatra uredan (danas smo upućeni na drugi pregled), nalaz fizijatra nakon vježbi puzanja također uredan. Opće stanje djeteta izuzetno dobro.
Prema mišljenju doktorice djevojčica zaostaje u razvoju zbog naprijed navedenog (kasnije će prohodati, ponekad stane na prste ).

Unaprijed hvala ,

Dr. Darko Richter

01.04.2002. 17:55

Što se tiče drugog pitanja, da li dijete koje je počelo sjediti sa 7,5mj., puzati sa 10 mj., a sada, sa 12 mj., hoda uz pridržavanje za namještaj, mogu vam dati svoje mišljenje da dijete NE zaostaje u tom smislu u motornom razvoju.
Što se tiče prvog pitanja, tj. tamnije pigmentacije vanjskog spolovila, a u ženskog djeteta, potrebno je otići pedijatrijskom endokrinologu. Naime, tamnije pigmentirano vanjsko spoovilo može biti znakom određenog, obično genski uvjetovanog poremećaja u stvaranju i lučenju hormona nadbubrežne žlijezde, među kojima ima i mala količina muških spolnih hormona, pa se oni mogu u slučaju poremećaja manifestirati tamnije pigmentiranim vanjskim spolovilom. No, ako je poremećaj znatnije izražen, tada u ženske djece dolazi i do nekih promjena koje vanjsko spolovilo preoblikuju da nalikuje muškom. To po svoj prilici u vaše djevojčice nije slučaj, jer biste to vjerojano i sami, i uz pomoć vaše liječnice, već ustanovili. Kao i uvijek, ključan je pregled stručnjaka uz po potrebi hormonske pretrage. Stoga mi se čini da za razrješenje dileme treba otići do pedijatrijskog endokrinologa, na Rebro.