Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Larry

20.02.2007. 20:50

Poštovani,
moj sin ima 11 mjeseci,živahna je i zdrava beba koju još dojim.Počeli smo sa dohranom sa 6 mjeseci.Ima 7 zubića.Ali odbija svu hranu,pojede samo 2-3 žličice i to samo povrća,drugo neće ništa osim kruha.Odbija voće,meso,sve kašice.Samo bi cicu.Ja se za mjesec dana vraćam na posao,a radno vrijeme mi je do ponoći,kako ću ga odvojiti od cice kada mu je to glavna hrana.
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

20.02.2007. 21:35

Treba malo bolje kuhati, to je sve. Majčino je mlijeko nešto po okusu najlošije što čovjek u životu pojede, pa ako mu ne ide raznovrsna hrana sa stola, onda nije dobro spravljena.

Larry

21.02.2007. 10:50

Hvala doktore na vašem prepametnom odgovoru.Idem sad skuhati ručak,potrudit ću se dobro ga začiniti da bude ukusnije za moju bebu koja "jadna" nije još probala ništa osim neukusnog majčinog mlijeka!

Darko Richter, dr. med.

21.02.2007. 22:50

Da dodam još nešto, jer sada uočavam da je dijete skoro godinu dana staro (i da ističete kako ima 7 zubića). Do dobi od godine dana dijete već debelo mora jesti skoro sve što i odrasli. To nema nikakve veze sa zubima, djetetu se hrana prolagodi sjeckanjem ili pasiranjem, ali to nije nikakva posebna hrana, već normalna hrana sa stola. Ako se idu raditi specijalni jelovnici za dijete, onda ono odluči da se dalje doji. A istina je i to da postoji vrijeme u kojem dijete treba naučiti žvakati hranu i gutati sažvakano, inače je to kasnije dosta veliki problem i dijete stalno nešto pije. Nešto ste u zadnjih 5 mjeseci propustili. Nikakve zube ne treba čekati. Zubi i prehrana nemaju apsolutno nikakve veze, jer bi se po tome krezubi starci ponovno počeli dojiti. Mislim da je to uvjerenje da na svijetu nema ništa bolje od majčinog mlijeka krivo i za situaciju u kakvoj ste sada vi sa svojim djetetom. Doista, nema ništa bolje U PRVIH 6 MJESECI, potom je dojenje još neko vrijeme odlično, uz uvjet, ne dohrane, već diversifikacije prehrane, pri čemu se dojka aktivira do dvaput dnevno. Ali, ako nastane neki problemčić s pasiranom hranom, ili je lošije skuhana, pa je mali ne želi, odmah se poturi dojka, i svi sretni. A ja opet kažem, treba malo bolje skuhati, a ne koristiti dojku kao supstitut.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2007. 22:50

Nije mi jasno što vas to tako ljuti. Mogući odgovori na Vaše pitanje bili su: 1. probajte ovo ili ono jelo; 2. zabavljajte ga dok jede; 3. niti slučajno nemojte raditi to i to; 4. dubite na glavi; 5. nešto poput mojeg odgovora. Pri tome vam želim ponoviti da je u tom odgovoru apsolutno točno ono o okusu majčinog mlijeka i odnosu prema okusima drugih jela, a ono "da mu bolje kuhate" trebate shvatiti kao odgovor na pitanje bez odgovora. On će početi jesti onda kada on to bude htio, a ne kada se vi budete moratli vratiti na posao. Ako on baš mora početi jesti tog i tog datuma, onda se potrudite da mu bolje skuhate. Barem je to jasno.

Larry

22.02.2007. 10:00

Ne ljuti me Vaš odgovor ni malo,samo me ljuti što me sa svih strana tlače da dojim što duže i da hranu za dijete spravljam po Bebe kuharici i da mu nipošto još ne dajem zaprške i slično,pa me valjda možete razumijeti da nisam ljuta već zbunjena.
Neka kuharicu za bebe zamijene sa Karapanđom.
Sa štovanjem.

Darko Richter, dr. med.

22.02.2007. 12:45

Kada krenete na posao,ostavite dijete onima koje su vas tako pametno savjetovale. Neka ga podoje. A pitajte ih zašto one jedu zapršku, a dijete ne? Ako škodi, zašto to one jedu? To je lažni altruizam: ja se smijem ubijati, ali, ti, dijete, nikako nemoj!. 100% sam siguran da su sve do jedne ženskog roda, i da nema niti jednog muškog među tim gurmanskim savjetnicima. Zato velim, neka ga one podoje, kada je to dojenje tako isključivo divno. A što ne podoje i sebe, pitam se?

zea

26.02.2007. 16:05

Hahaha, doktore Richter, kako ste to dobro sročili...zaista, sjećam se kad je moj sin počinjao jesti kuhanu hranu da nismo dugo pokušavali s "kuharicama za bebe"! Dijete je pljuvalo kuhani kelj po zidu (i po nama), ali kad sam dodala češnjaka i Vegete, jeo je. Kuhanu ribu je pljuvao, ali prženu ne... Na sreću (u stvari nesreću) bio je generacija koja je dio najranijeg djetinjstva proveo po skloništima, ali (to je sreća u nesreći) ja sam bakama objasnila da će zbog uvjeta morati jesti sve što i mi. To je prihvatio, a pitanje je što bi bilo da sam mu imala vremena i uvjete nakuhavati prema "Kuharici za bebe". Možda bi još i sad inzistirao na dojenju blunk

Larry

27.02.2007. 10:35

Pa da,najlakše je uvaliti djetetu hranu iz vašeg tanjura,i ne truditi se previše skuhati djetetu ono što njegova crijeva mogu apsorbirati u toj dobi!
Treba izdvojiti koji trenutak i posvetiti se djetetu.
Gospodine doktore,iz vaše pozadine vire noge dotične gospođe.Lijepo.
Mislim da neću više posjećivati ove stranice.Niš pametno.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2007. 18:05

Larry, ne razumijem vaš odgovor, ali predosjećam da nije jako korektan. Možda je bolje da se više ne razgovaramo, iako mi moje iskustovo kaže da se mnogi poput vas bez posljedica na nekoga obrecnu, a poslije vrlo redovito prate portal.

dendidaja

17.03.2010. 02:20

Poštovana gospođo Larry,

ako još uvijek posjećujete forum, molim vas recite mi kako ste riješili vaš problem jer sam ja sad u sličnom problemu samo je moje dijete nešto mlađe.
Unaprijed puno hvala.

danchuo

17.03.2010. 13:40

Povremeno pratim ovaj portal i ovaj forum.
Za ljekara imam samo rijeci pohvale.
Sto se tice ishrane i dohrane nisam imala nikada problem da moje dijete odbija da jede. Moje dijete pojede pripremljeni rucak. Ne mogu vam dati odgovarajuci savjet.
Jedna recenica procitana jos dok sam bila trudna i sad mi je u glavi......a tice se djecijeg apetita.....glasi ovako: Djeca se radjaju sa dobrim apetitom, ako ga kasnije pokvare to onda greska roditelja.
Moje dijete je iskljucivo sisalo 5.5 mjeseci......mnogi su me osudjivali sto ga u dobi od 3 mjeseca nisam dojila na zahtjev nego po satnici, zatim sto sam postepeno uvodila namirnice, sto nisam solila, sto nisam stavljala zaprsku, sto nisam insistirala da pojede dvije kasike umjesto jedne koliko je djetetu tad ocigledno bilo dovoljno, sto nisam ako nije dobro jelo nudila neku drugu hranu (dojku) ili vec spremala neki drugi rucak.......sto sam valjda cekala da malo ogladni.....mislim da je to bio kljucni problem.....
Drage mame da li vi jedete kad ste site.....i da li kad ne volite neki ukus radije pojedete nesto sto vam je ukusnije?

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 14:25

Meni stručno i ljudski godi ovo što priča "danchuo".

Zwerka

24.03.2010. 00:00

Moram se i ja nadovezati...
Ja sam svoje dijete dojila do 5.5 mj i počela sam polako uvoditi dohranu.
Cijelu trudnoću sam provela družeći se na jednom forumu, gdje su među ostalim cure svajetovale kako i čime hraniti djecu.
Cure, koje nisu ni doktori, a uzimaju si za pravo pametovati.
I tako ja luda, ignorirala savjet pedijatra da bi mu morala uvoditi krutu hranu sa 4 mj, pa sam mu do 1. godine kuhala posebno...
Kuhala sam za svoju obitelj + posebno za dijete.
Dobro da sam u to vrijeme bila doma, pa sam imala vremena.
I uvijek su to bile pomno odabrane namirnice, bez soli, šečera...Bez ičega..
Ali je jeo i nikad nismo imali problema.
Nakon 13. mj počela sam polako soliti, uvela sam kravlje mlijeko jer je odbacio dojku sa 12 mj, a sad jede isto što i mi, osim naravno, kad npr. pržim papaline ili lignje, njemu spremim nešto drugo.

Ali doktore, ono što mene zanima...
Ponekad ( jednom tjedno ) mu dam za večeru hrenovku, nakon ručka jednu milchsnitu ili onaj dječji Monte, ali u prosjeku 2 puta tjedno...Svaki dan obavezno ima na meniju voće i povrće..
Ne dajem mu bonbone ili neke druge slatkiše, nego samo to..Neka dijete probe, ne?
Zanima me vaše mišljenje o davanju " takve" hrane djeci, jer sam upravo radi toga na forumu gdje sam ranije bila, toliko bila popljuvana od strane tih istih cura/mama ( savjetnica o prehrani bez znanja)...
Tako su ružno pisale, da sam loša majka, da neka malo mučnem svojom glavom o tome šta mu dajem, da zato glavu i imam...
Da je to otrov, ne hrana...
Ma užas živi...

Darko Richter, dr. med.

24.03.2010. 11:50

Mislim da ja nemam potrebu niti običaj komentirati niti se uplitati u razgovore ili stavove koje netko izražava za svoj račun.
I ja bih vam rekao: imate svoju glavu. Pa ne rađaju se djeca od kada postoje udruge mama, već se rađaju, jedu i rastu već preko milijun godina.

intermama

24.03.2010. 11:50

majke drage
dajte se opustite malo
učite dijete na normalne uvjete života
poludjet ćete
zar treba zvati SOCIJALNU SLUŽBU AKO DIJETE POJEDE MONTE??!!
moj jede i lizaljku i hrenovke i paštetu ...i čak popije fantu nekad...
moj savjet-UMJERENO

intermama

24.03.2010. 11:55

i još nešto..
doktoru svake pohvale,treba imat živaca odgovarat na pitanja o čokolinu,vodi iz pipe.goveđoj juhi i sl...
koja nemaju veze s medicinom
nemam se razloga ulizivat,stvarno nemam
lijep pozdrav svima

Darko Richter, dr. med.

24.03.2010. 15:30

Ja ne niti ne detektiram ako mi se netko ulaguje, pa od toga nema niti koristi. Razgovaramo o činjenicama, s argumentima, itd.

nikic

15.11.2010. 11:05

Postovanje doktore,

neznam jeli ova tema jos aktivna ali imam pitanje radi dohrane za bebe.

Moj mali je sada 6mj i pocela sam mu davati voce i povrece od 4mj jer je imo jako kiselinu i puno je povracao. Ovo kako smo poceli mu je super pomoglo.

Ja ga nedojim zbog moji zdravstveni problema i tako samo pije baby formulu.

Sad kako je napunijo 6mj nisam sigurna dali da mu dam nasu hrana za dorucak, rucak i veceru i dodam formulu ili da mu dam formulu pa onda nas hranu.

Puno hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

15.11.2010. 13:50

To je sasvim svejedno, ako dijet može sjediti, i ako je počelo žvakati (tj. da ej izgubilo refleks automatskog gutanja, kao da je sve što stavi u usta tekućina).