Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje i antihistaminici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

andrija

31.03.2003. 20:30

Poštovani
Moja supruga doji dijete (ima 9 mjeseci). Čini se da ima nekakvu proljetnu alergiju. Nos joj je iziritiran i obilno curi sekret. Smije li koristiti kakve lijekove a da ne prekida dojenje?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.04.2003. 21:17

Cijenjeni gospodine, lijekovi u pravilu prelaze u majčino mlijeko, ali je pitanje u kojoj količini. To, naravno, ovisi i o načinu davanja lijeka: lokalna terapija manje je značajna od opće, a od ove posljednje nešto je manje značajno davanje lijeka na usta od intramuskularne i osobito - intravenske primjene. Nadalje, ne prelaze svi lijekovi jednako: neki imaju veći "afinitet" prema majčinom mlijeku od drugih. No, princip je uvijek isti - ako nije neophodno, treba izbjeći davanje lijekova majci-dojilji. No, Vi pitate konkretno, ali prije toga moje pitanje: da li se zaista radi o alergiji ili je, možda, u pitanju "obična" prehlada ? U oba slučaja moguća je lokalna primjena lijeka. Srdačan pozdrav.