Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dugotrajni kasalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

01.01.2020. 23:10

Postovani doktore,

Cetverogodisnji djecak primljen u bolnicu, dijagnoza na otpusnici laryngotracheobronchitis acuta i tonsillitis recidivans. Inace je tri dana kasljao, promukao, nos curio, otezano disao. Koristio Rectodelt noc prije, inahalacije Pulmicor i fiziolosku. Prije same hospitalizacije, porodicni ljekar dao inhalaciju ventolina i dexasona. Problem je sto on ove tegobe ima cesto, lijecen je privatno kod pedijatra, koristio Singulair i Lordes (6-7 mj), preko ljeta napravljena pauza i od septembra ponovo. Ima i ceste upale grla i cesto koristimo antibiotike. Vakcinisan je. Frekvenca disanja je pri prijemu bila 28/min (prepisujem iz nalaza da bolje shvatite problem). SE 12/24, CRP 2.7, Leu 11.5, Tr 510, Neutrofili 68.3%, limfociti 19.7%, eozinofili 0, bazofili 0.2%.

Rtg pulmo: u projekciji plucnog parenhima obostrano parahilarno i hilobazalno pojacana peribronhovaskularna plucna sara, bez sigurnih znakova aktivnih patoloskih zasjenjenja. Hilusi diferencirani, krupniji, vaskularni, sa obostrano nekoliko okruglastih intenzivnih sjena koje mogu odgovarati ovapnjelim limfonodima. Hemidijafragme ok, sinusi slobodni.

ORL konzilijarni pregled je bio ok, rinoskopski oskudan bistar sekret, sluznica diskretno blijeda i edematozna.

Primio ampicilin, montelukast, metilprednizolon, loratadin, ipratropium bromid, inhalacije sa dexasonom, bromhexin, calcihept, sol Ephedrini.

ASTO pozitivan (218 IU/ml)
Anti DNaza B 756 IU/ml
IgA 0.68
IgG 10.8
IgM 0.68
IgE 17.2

Nasa pedijatrica ne zna protumaciti ove zadnje nalaze jer nema referentne vrijednosti, poslali su samo brojeve. Dijete opet kaslje i ja stvarno ne znam vise gdje i kome da ga vodim i sta smo to propustili u dijagnostici i terapiji. Imate li kakvu preporuku? Za alergo testove, uvijek mi kazu, "neka da smirimo stanje pa onda". Stanje se smiri, ali vrlo brzo opet pogorsa i tako ukrug. Problemi su tu vec drugu godinu, otkad je krenuo u vrtic.

Unaprijed vam se mnogo zahvaljujem. Ugodni praznici i sretna Nova godina!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2020. 10:50

Nalazi ASTO i anti DNAzaB govore da je dijete bilo u kontaktu sa beta hemolitičkim streptokokom i zapravo ne ukazuju na bolest ako dijete nema problema sa zglobovima neuroloških ili bubrežnih problema. Obzirom na sve vjerojatno nema niti znakova srčane bolesti. Malo je vjerojatno da je alergija u podlozi kašlja, najčešće je riječ o oštećenju sluznice nekim od virusa (jednim ili više njih) koje može potrajati 4-5 godina. Takva sluznica prekomjerno naotiče prigodom svake nove infekcije dišnih puteva i uzrokuje pojačani kašalj, sipnju i/ili promuklost. Katkada se ne može ništa učiniti da se ovakve smetnje ne pojavljuju dok naprosto ne nastupi spontano ozdravljenje ( što se u pravilu događa do polaska u školu). U međuvremenu budite pod nadzorom pulmologa.