Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dva pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ela

01.05.2003. 23:07

Štovani,
1. BCG
Kako je moguće da dijete nakon cijepljenja BCGom u rodilištu nije imalo nikakvu lokalnu reakciju na cjepivo, dakle niti ožiljak, te je tuberkulinska proba sa navršenih godinu dana, naravno negativna, odnosno dijete se mora ponovno cijepiti? Da li to znači da nije bilo zaštićeno od TBC-a za to vrijeme?
2. UHO
Dijete ima puno tamno smeđeg cerumena u uhu i to se gotovo stalno stvara, ponekad izlazi kao neka gusta tekućina, ponekad je stvrdnuto. Pedijatrica je prije tri mjeseca čak rekla da ne može pregledati bubnjić te da kapamo Cerustop. Na sljedećem pregledu kaže opet da kapamo Cerustop ali da su uha u redu. Dijete (14 mjeseci) nikad nije imalo upalu uha ali gotovo svaku noć se barem 5-6 puta zaplače u snu, a ponekad se vrti i ne može zaspati i po sat vremena. Inače je zdravo, jako živo, znatiželjno, napredno i pomalo nervozno dijete. Da li je potrebno kapanje Cerustopom i da li treba zaista istuširati uho nakon kapanja (Mi to ne radimo jer se bojimo)?Postoji li neka vrsta upale uha koju "običan" pedijatar ne vidi pregledom, kod koje dijete nema temperaturu niti tipično jaku bol?

Dr. Darko Richter

02.05.2003. 14:19

1. Kako je moguće? - Vrlo lako, cjepivo se nije primilo, treba cijepiti ponovno. Inače, BCG cjepivo ne štiti od dobivanja tuberkulozne infekcije, već od težih oblika, ukoliko se dijete ipak zarazi tuerkuloznim klicama.
2. Postoji tzv. sekretorni otitis media, tj. kronična upala srednjeg uha kojoj je glavna karakteristika ukrućeni bubnjić i nagluhost, koju je kod malog djeteta dosta teško otkriti. No, pregled bubnjića i tzv. timpanogram treba učiniti kod sumnje na sekretorni otitis media. Zašto normalno ne čistite djetetu uho vatenim štapićem. Cerustop je dobar, no svki put kod kupanja dostupni dio zvukovoda treba očistiti i osuiti vatenim štapićem.