Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


slabokrvnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martina

03.05.2003. 21:11

Poštovani,
6.mj. djetetu prilikom redovne kontrole krvi otkrivena je slabokrvnost. Dobiven je sirup Legofer koji je potrebno uzimati 2 mj. nakon troga kontrola. Dijete ima dobar apetit, odlično napreduje.
Na koji način djetetu šteti manjak željeza u krvi?
U kojoj hrani ima željeza, (dohrana započeta sa navršenih 6 mj.), Stolica je poprimila maslinastu boju (ne zaudara, nije sluzava) da li će takva ostati tijekom uzimanja surupa?

Dr. Darko Richter

03.05.2003. 23:59

Na koji način djetetu sa slabokrvnosti šteti manjak željeza u krvi? Eto, šteti mu tako da je slabokrvno; nije li to dosta? Uz to se mogu javiti i smetnje s raspoloženjem i apetitom, što još izgleda u vašeg djeteta i nije slučaj. Željezo se uglavnom nalazi u hrani crvene boje, najviše u mesu i nekom povrću (ovo i ne mora uvijek biti jako crveno, npr. špinat). No, ako djetetu manjka željezo, tada ga valja nadoknaditi medicinalnim preparatom, a ne nekom posebnom prehranom. Stolica malo "pocrni" uz preparate željeza, to je uobičajena pojava. Zadnja napomena: sama slabokrvnost najčešće jest posljedica manjka željeza, no jedini je pravi dokaz tome nalaz sniženog željeza uz povišeni (ali prazni) kapacitet vezanja željeza u krvi. Ako se javi manjak željeza, uvijek se postavlja pitanje - zašto? Ima li neki razlog?