Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dystony s. - uzv kukova, molim pomoc!!!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mjesec

15.05.2008. 14:55

Postovani!!!

Imam par pitanja za vas i molim vas da mi odgovorite i unaprijed se zahvaljujem.

5.3.2008. rodila sam curicu, prvorodjeno dijete iz uredne trudnoce, rodjena u terminu, 40/6, apgar 10/10, sve se cinilo ok, na na pregledu kod pedijatrice s mjesec dana ustanovljeno je da beba ima tortikolis desnostrani i upuceni smo kod fizijatra na pregled, fizijatar je odredio 2 mjeseca svakodnevnih vjezbi koje izvode fizioterapeuti, i to vrlo dobro napreduje, no pri pregledu fizijatar je ustanovio da beba ima i dystony s., zabacuje ramena i glavu unazad a u potrbusnom polozaju stalno lijevu rukicu zabacuje, pokazane su nam vjezbe koje radimo sami kod kuce, da naravno i stisnuta sakica i palac u saci.....no bili smo i na uzv kukova, jucer-beba stara 2 mjeseca i 9 dana i ortoped nam je rekao da vanjski rub kuka nije dobro razvijen te da bebu povijamo siroko sa ukupno 4 pelene - apsolutno neizvedivo, prvo to, drugo vrucina i terece kako da se beba motoricki dobro razvija kad je sputana u svim tim pelenama, ja ne znam sto da radim i kako da se postavim...STO TO ZNACI KUKOVI TJ VANJSKI RUB NIJE DOVOLJNO RAZVIJEN...cak je spominjao i nekave remencice i abdukcijske gacice, ni 24 sata mi nije dovoljno da vjezbam s njom i ovo i ono i putovati na vjezbe svaki dan za tortikolis, pa doma vjezbati po Bobathu, pa siroko povijanje...pomagajte savjetom....jedna vrlo zahvalna i uplasena i isprepadana mama

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 21:05

Tortikolis treba odraditi.
Distoni sindrom - je ne znam što je to, makar se jako dugo bavim pedijatrijom. U anglo-američkoj literaturi ne postoji. Onaj tko vam je postavio dijagnozu, ili vjeruje u distoni sindrom, neka vam i objasni. U najkraćem, kako ja to razumijem, ta je dijagnoza jedan međutermin između zdravlja i neke stvarne dijagnoze, za one koji nisu sigurni što je djetetu. Najčešće nije ništa, a ako je ipak nešto, onda to treba vidjeti neuropedijatar.
Što se tiče kukova, ako je nešto sumnjivo, onda treba RTG. Ako ortoped to nije rekao, onda nije niti on siguran da je vidio neku veliku patologiju. Možete uvijek otići nekom drugom ortopedu. Meni je izdaleka malo teško procjenjivati te stvari.

mjesec

21.05.2008. 00:40

Postovani!!!
Puno vam hvala na odgovoru!!!
Beba je bila na uzv mozga i lijecnica je rekla da je sve ok, da je nalaz uredan, sto se mozga tice, a sto sada, eto ima dystony....ma svejedno vam puno hvala, bar ste me malo umirili, a kod privatnog ortopeda s uzv cemo sigurno otici!!!
Jos jednom puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 22:45

Neka vam odmah pogleda i taj tortikolis.