Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povraćanje kod novorođenčeta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mkovac43

20.05.2008. 10:05

Dobro jutro,

Beba danas ima 6 dana. Rođen je na termin, na carski rez. Od prvog dana slabo jede, a već od slijedećeg počinje povraćati hranu (iako je i dalje imao stolicu). Krvna slika je bila uredna. Dobio je infuziju i antibiotik jer je mama u trudnoći imala E.Coli i pupak je bio malo crven. Stanje se nije popravilo. Slijede daljnje pretrage. Moje pitanje je što može biti uzrokom povraćanju, kojim pretragama se to može točno utvrditi i dali postoji mogućnost da se radi o anomaliji?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

20.05.2008. 19:55

Nemam pojma što je uzrok povraćanju. No, svakako, prva posljedica povraćanja novorođenčeta jest hospitalizacija, a ne nikakve pretrage. Tek tada se može umovati da li je povraćanje opstruktivnog, infektivnog, metaboličkog ili centralnog porijekla.To je okvirna diferencijalan dijagnoza povraćanja. Ako je potrebno, za diferenciranje konačnog uzroka povraćanja, rade se (čak) i pretrage. Nisam čuo opasnije gluposti nego da novorođenče od 6 dana, koje povraća (nije bljuckanje?) ima neke pretrage, a pri tome ne čuh da je u bolnici.

mkovac43

21.05.2008. 00:40

Naravno da je u bolnici. Kao što sam rekla, beba je počela povraćati drugi dan života, nije ni pušten kući. Povraćao je svaki obrok, uključujući i glukozu. U međuvremenu su (čak) i napravljene pretrage. Moje pitanje je bilo što sve može biti uzrok povraćanju i kojim pretragama se to može utvrditi. Ali vama hvala na ljubaznom odgovoru. Ubuduće ću ih uputiti doktorici koja nema potrebu biti neugodna ako pitanje nije postavljeno kako vi mislite da bi trebalo. Da sam to u stanju ne bih vas morala pitati za pomoć, zar ne?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 08:35

U krivu ste. Kada postavljate pitanje o zdravlju, valjda je bitno gdje je dijete. No, vi šutite, tj. prešućujete. Nemojte se praviti nespretni. Jer, točno znate: da ste rekli jasno i glasno: dijete je u bolnici, odgovor bi vam bio (od 99% upitanih): pitajte doktore u bolnici. Je li tako? Od mene možete doznati i više, ja se ubrajam u onih 1% koji će vam nešto dodatno reći ako je moguće, bez obzira što je dijete u bolnici, ali, morate biti jasni, i trebali biste napisati koje su to pretrage. Pretraga ima puno više nego bolesti, ako niste znali.

mkovac43

21.05.2008. 14:25

Niti šutim, niti prešućujem, niti se pravim nespretna. Meni ovo doista nije igra. Pitanje sam postavila kako sam znala. Pretpostavila sam da je razumljivo da dijete koje povraća od 2. do 6. dana svoga života nije pušteno kući nego se nalazi u bolnici. Kao što sam već rekla, da znam bolje bila bih to napravila. No, ja sam se vama već zahvalila. Nije bilo potrebe za još jednim ljubaznim odgovorom. Upitnik na kraju moje rečenice bio je retorički. Još jednom, svoja pitanja uputiti ću nekome tko ima strpljenja i volje na njih odgovoriti. A Vi biste možda trebali preispitati svoje motive za angažman na ovom portalu.

Još jednom, hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 18:50

Moji su motivi jasni: pomoći djetetu, a tek onda roditelju. Samo, to se ne shvaća, i često se pokušava manipulirati, a meni to nije drago.No, nNiti kažem da manipulirate, niti neupitno tvrdim da namjerno prešućujete, ali, morate biti svjesni da određene rečenice nekom zvuče ovako, nekome onako. A ja imam jako puno iskustva s tonovima, pisanim i izgovorenim.