Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


e.coli kod dječaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mariap

13.10.2009. 17:50

Poštovani,
Moj sin,star 7mjseci prije 20 dana dobio je infekciju urinotrakta e.coli uz temp do 38.Po urinokulturi liječen Cefiximon 10 dana.Nakon toga pregledan UZV i navodno sve Ok osim lijevog bubrega-blago inhomogen parenhim.5 dana nakon uzimanja terapije UK pokazuje ponovo E .coli ali sad vrlo rezistentan soj otporan na sve penicilinske i cefalosporinske antibiotike,osim Sinersula i nitrofurantoina.Djete nema vručicu i ne izgleda bolesno.Leukociti su u malom broju?!Moja pitanja:kako i da li je moguća infekcija u tako kratkom vremenu sa 2 različita soja bakterija,ili je možda riječ o neizlječenoj prvoj infekciji?može li biti da je kontaminiran drugi uzorak jer nema drugih simptoma infekcije?Upućuje li ovo stanje možda na refluks i da li bi trebalo to u ovoj fazi ispitati?
UNaprijed zahvalan
Zabrinuti tata

Darko Richter, dr. med.

13.10.2009. 18:10

Pitanje svih pitanja jest da li se doista radilo o uronifekciji. Ako jest, i ako je 7-mj. dojenče muško, to je vrlo jasna indikacija za traženje malformacije urotrakta.
Sve ostalo su pitanje na koje je uzalud odgovarati, ako nismo 100% sigurni da je prva epizoda doista bila uroinfekt.

mariap

13.10.2009. 18:40

Poštovani,
zahvaljujem na odgovoru,
sumnjate li da uzrok prve temperature nije bila e.coli izolirana iz urina ili da je urozak bio kontaminiran odnosno nepravilno uzorkovan?Po antibiogramu je dan cefixim i nakon 4 dana urin je bio sterilan.
Napominjem da je njegovoj sestri,odnodno mojoj kćeri od 4.god dokazan VUR 1.stupnja i sad je na profilaksi a i sin mi ima peraurikularne resice za koje su nam pedijatri u rodilištu napomenuli da može imatipovezanost sa malformacijama urogenitalnog trakta.Molim Vaše mišljenje o tome.
Zahvaljem

Darko Richter, dr. med.

13.10.2009. 22:10

Sve to stoji, i prema tome, bilo bi dobro učiniti daljnju obradu (tj. dalje od samog ultrazvuka).