Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Aspiracija i irigacija nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Twinolina

02.10.2009. 23:10

Poštovani!
Postalo je jako "moderno" čistiti bebama i maloj djeci nosiće raznoraznim aspiratorima, a da ne pričam o ispiranju i "špricanju" fiziološkom u svakom mogućem obliku.
Na stranu moda, osobno iskustvo mi je pokazalo da dječicu maltretiram i mučim tim pumpicama, irigatorima i aspiratorima i da je rezultat samo plač i nervoza, a čišći nosić ostane takav kojih 5 min jer - eto začas novog sekreta! Stoga sam nakon 5-o dnevnog izvlačenja pumpicom, irigiranja fiziološkom i aspiriranja aspiratorom - odustala.
Međutim, pedijatri sa svih strana "bombardiraju" da se sekret iz nosa mora odstraniti. Zar da djecu maltretiram zbog kratkoročnog rezultata?
Kada je tzv. čok-čok indiciran?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

03.10.2009. 13:20

Imate potpuno pravo. O čok-čoku nemojte se brinuti. vidite moj dogovor za EYES.

Twinolina

04.10.2009. 13:00

Hvala, valjda se Vi jedini usuđujete reći/napisati logične stvari dok se Vaši kolege, nažalost, prilagođavaju "tržištu". Pretpostavljam da ste mislil da pogledam odg namijenjen Betigi...vidjeh!
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

04.10.2009. 22:00

Mislim da nije odgovor u tržištu. Gdje vam je tržište između pacijenata i liječnika? I to je jedan od većih problema. U zdravstvu uopće nema tržišta tamo gdje bi ga moralo barem malo biti, a ima ga previše tamo gdje bismo svi voljeli malo više kontrole i osobnog uvida - u poslovanje HZZO-a i zdravstvenih ustanova s dobavljačima. Tamo je tržište, ali, u primarno zaštiti tržište = 0.

Twinolina

05.10.2009. 22:40

AH, ovo je sad debelo van teme, ali htjedoh reći da se na zdravlju, odnosno bolesti danas zarađuje pa bilo to i manipulacijom pri edukaciji vas liječnika - dođe predstavnik određene farmac. kuće, predstavi svoj preparat/lijek kao naj naj, ako ciljani liječnik isti lijek/preparat propiše/preporuči, biva nagrađen ovako ili onako. Da ne pričam o rabatima ljekarnama i sl. A u širem smislu, a vezano za temu, netko se domislio prodavati slanu vodu kao lijek pa ju zapakirali u sprejiće, kapljice, obogatili "oligoelementima" pa su hipertonične, izotonične, ovakve ili onakve. I nabili masnu cijenu. A doma moš istu stvar napravit s pol žlice paške sitne soli i deci vode. Evo ideje za biznis. A propos prim zdr zaštite - neki su tu kao marva pa slijepo slijede prvog u redu i ne pitajući se ima li to smisla. Degradacija struke! Znam jednog pravog "seoskog" liječnika koji je prije mnogo god bio "gospon doktor". i zaista jest gospon doktor. da ih je više takvih danas. više bi se i poštivali.

Darko Richter, dr. med.

05.10.2009. 23:55

Koji je doktor zaradio na slanoj vodi, koju pakriaju neki drugi? I što se sami niste toga sjetili, prije no što ste bili prevareni? Nije to degradacija struke, to je degradacija pacijenata. Pacijenti se i sami degradiraju.

Twinolina

06.10.2009. 16:45

Previše doslovno ste me shvatili. Ne radi se o zaradi na fiziološkoj, pobogu, već npr. masovnoj navici propisivanja statina kad je u svijetu ta praksa već napuštena. Dakle, o prodavanju leda Eskimima. A za ovo posljednje imate potpuno pravo. No, to je već do ljudi samih. Ja se ne degradiram. Ali si initi ne umišljam da znam što ne znam pa pitam.

Darko Richter, dr. med.

06.10.2009. 17:15

Ovo sa statinima mi je, iz vaših ustiju, dosta zanimljivo. Mislim da ste na pravom putu ... .
Inače, ja sam, svojedobno, o tim čuvenim statinima htio nešto napisati, onako komparativno, u odnosu na lijekove za dječju astmu, kao i u odnus na neke pokazatelje smrtnosti u populaciji, prije no što su statini postojali, i sada od kada se uzimaju šakom i kapom. Recimo to blago, bio sam malo zbunjen zašto se lijekovima za dječju astmu nabijaju participacije, a statinima ne. No, oni koji su to trebali objaviti, jako su se usprpali. Što će im problem, ako ga mogu ignorirati.

Twinolina

07.10.2009. 14:10

Nije to ignoriranje problema, već politika, odnosno biznis. Zdravstvena etika, (Vaša) stručnost i zdrava logika tu nisu relevantni. Ipak se nadam da ćete uspjeti doprijeti do onih malobrojnih koji još stavljaju struku ispred dobrog biznisa.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2009. 18:50

Ja na to (stavljanje biznisa ispred struke) gledam malo drugačije.
Sasvim načelno, i objektivno, došlo je do degradacije struke. Pacijenti su počeli da se bave strukom, i to proglasili svojim pravom. A prava pacijenata nešto su sasvim drugo. No, bilo kako bilo, ovo je činjenica: da se pacijenti javljaju s pitanjem, na koje traže preformulirani odgovor, po svojim željama. Tu od struke ne ostaje više ništa. A što preostaje onda: biznis. To je istina, i tu nikakav osobni moral neće pomoći.

Meemee

12.10.2009. 12:05

Twinolina i dr. Richter, uljepsali ste mi jutro happy
Stvarno se nekad osjecam kao mama iz zemlje cudesa, usamljena kad kazem da se sitnije zdravstvene tegobe rijese same, a za krupnije treba doktor, a ne cudotvorna medicinska spravica i jos cudotvornija slana vodica. Ili homeopatska tabletica.

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 15:05

Mi se ovdje skoro svi slažemo.

Twinolina

13.10.2009. 21:30

'ajde da zapaprim: ne slažemo se, drva se slažu, a mi smo suglasni! Evo, samo mala šala i lijep pozdrav! Drago mi je da postoji ovaj portal i "mjesto" gdje na pravo pitanje dobiješ konkretan odgovor, bez "uvijanja". U forumskom duhu, da ne "offtopičarimo", do neke druge teme i pitanja, jš jednom, pozdrav doktore Vama (i suglasnima mamama, dakakao).