Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6587 | Broj poruka: 26245

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


E. Coli kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MaBis

15.12.2020. 14:20

Poštovani,
Dječak, 8.godina, proteklih 6 mj prisutna je e.coli u nalazu urinokulture. Uz koristenje antibiotika prisutnost bakterije je 10 na 4. Posljednji nalaz, nakon koristenja antibiotika prema antibiogramu je 10 na 5.
Napravili smo uzv bubrega, nalaz je uredan. Antibiotici su propisani prema antibiogramu. No bakterija ocito ne reagira u organizmu. Što bi moglo biti uzrok tome i što možemo učiniti da saznamo uzrok konstantno loseg nalaza?
Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.01.2021. 20:05

Prije svega treba provjeriti da li se kožica na spolovilu može u potpunosti prevući, ako je negdje zalijepljena tada se to mora osloboditi - tu može biti ishodište bakterija. Ako se kožica može u potpunosti prevući tada prije uzimanja urina treba spolovilo oprati večer prije sapunom i vodom, dobro isprati (treba prevući kožicu), pospricajte Octeniseptom i pustite da se posuši i vratite kožicu. Postupak ponovite ujutro, potom stavite dijete da mokri u kadu, prvi mlaz urina propustite i ulovite drugi. Ako se i nadalje bude javljala bakterija u urinu potreban je nefrološki pregled i daljnja obrada.