Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Fistula na vratu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zik

07.09.2010. 17:45

Poštovani,
imam jedan problem koji me jako zbunjuje i molim Vas za pomoć. Imam sina od 2 godine koji od rođenja ima mali "otvor" (kao rupica) na vratu iz kojega povremeno curi gnoj i sukrvica. Otorinolaringolog je to dijagnosticirao kao fistula colli dex. Napravljen je bris fistule i USG desne strane vrata i ništa nije nađeno. Na zadnjoj kontroli dobio je terapiju Tobrex kremom, Fenistil i Cedax i rekli su mi da će vjerojatno morati na operaciju kad poraste. Jel mi možete objasniti kako fistula nastaje, da li to smeta kojim drugim organima i da li mogu tražiti još kakve pretrage? Zbunjuje me to što mu se svaki put to upali i počne curiti gnoj kad se nešto razboli pa me zanima da li bi to trebalo nekako drugačije liječiti ili da sada ostane ovako?
Unaprijed Vam zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

07.09.2010. 21:30

Fistulu treba operacijski odstraniti. Ne znam zašto netko sada nešto čeka. Treba vidjeti da li ta fistula ima spoj s nekom strukturom u dubini vrata, ili završava slijepo. Znači da treba učiniti sondažu ili RTG fistulografiju. Nađite nekog dječjeg otorinolaringooga koji će to operirati.

zik

09.09.2010. 17:50

Hvala Vam na mišljenju. U bolnici u Sisku mi kažu da to ne bi dirali dok je mali, da bi se fistula odstranila kad poraste. Da li bi moglo biti kakvih komplikacija kad oni to sad ne žele operirati ili bi oporavak bio teži? Molim Vas još jedan savjet. Da tražim od pedijatra uputnicu za neku zagrebačku bolnicu i gdje bi bilo najbolje otići?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.09.2010. 19:50

Treba doći do otorinolaringologa koji se bavi djecom: u Zagrebu ih ima na Rebru, Vinogradskoj i Klaićevoj.

zik

08.03.2011. 18:05

Poštovani dr. Richter, kad sam Vam se javila prije 6 mjeseci imala sam problem s fistulom na vratu kod mog dvogodišnjeg sina. hvala Vam puno na savjetu koji ste mi tada dali. Htjela sam samo reći da je mom sinu u 10. mjesecu uspješno operirana fistula u sisačkoj bolnici. Nakon obavljenog brisa fistule, nađeno je da ima stafilokok pa se doktor odlučio na operaciju. Fistula je imala jednu žilicu prema jeziku, ali nije s ničim bila povezana (tako su mi rekli). Uglavnom, sve je prošlo u najboljem redu, a moj sin je danas veselo, zdravo dijete s malim ožiljkom na vratu.
Hvala još jednom!

Darko Richter, dr. med.

09.03.2011. 22:30

O.K.

Duje1234

12.05.2012. 13:50

Postovanje!!! Imam jedno pitanje vezano za fistulu na vratu naime imam bebu od mjesec dana koja je rodjena
S fistulom na vratu s lijeve strane je dosta vidljiva a s desne se jedva nadzire. U rodilistu mi je pedijatrica rekla sa se to skida s mjesec dana
ORL je rekao s 5 godina a treci orl s 3 mjeseca . Sto da radim dali da odem na jos jedno misljnje ??????
Dali je ta operacija rizicna ??? Pozzzz

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.05.2012. 19:45

Riječ je o kanalićima koji najčešće polaze od slinovnica pa se nerijetko iz otvora može katkada iscijediti kap dvije sline. Važno je održavati otvor fistle čistim kako se nebi zatvorio kožnim izlučevinama ili sekretom koji nastaje unutar same fistule. Operaciju bih odgodio barem do navršene 3 godine (pod uvjetoma da se ne javljaju upale). Ona nije rizična no fistulu treba odstraniti cijelom njezinom duljinom- od otvora pa do čeljusti. Uobičajeno budu napravljena 2 mala poprečna reza kroz koje se odstrani cijela fistula.

*tg*

29.01.2013. 18:15

Poštovani,

rođena sam s ''rupicom'' na vratu i kao bebi mi je išao gnoj na to. Mami je neki dr tada rekao da je to otvor spojen s jednjakom i da to ne treba dirati ako ne smeta.Mislim da tada nije rađen uzv ako ga je uopće bilo tada. Imam 31 god i od kada se ja sjećam 2-3 puta kada sam bila prehlađena curio mi malo gnoj kao i trenutno. Prije 20ak dana mi je iznad toga bila oteklina koja je splasnila,ali je ostala kao kvržica. Bila sam na UZV vrata i dr tu ne vidi ništa i preporučila mi je ili rentgen jednjaka ili pretragu sa sondom da se vidi šta je to. Da li to može imati veze s tom rupicom i što ako se to ne operira?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Neće biti da je rupica povezana s jednjakom. Otiđite do specijaliste za uho grlo i nos. Kod začepljenja kanalića može doći do upale ili stvaranja ciste.

*tg*

31.01.2013. 13:00

Hvala na odgovoru!