Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fluonatril, cloramphenicol


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Cule

18.11.2002. 22:48

Dobila sam informaciju da su ova dva medicinska proizvoda, navodno, zabranjena u Sloveniji? Ako imate takvu informaciju, i ako je to tocno, slijedi onda logicno pitanje kako je moguce da to nije i kod nas, u nasoj zemlji, zabranjeno, te ako su stetni zasto jos uvijek pedijatri preporucuju fluonatril, kako u trudnoci, za vrijeme dojenja te kasnije u djece?

Zahvaljujem na odgovoru.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

19.11.2002. 19:19

Cijenjeni, Chloramphenicol, antibiotik širokog spektra odavno je zabranjen zbog nepovoljnih nuzpojava, od kojih je ona najopasnija negativno djelovanje na koštanu srž u nekih osoba. Iznimku od ovog opće prihvaćenog pravila čine neke rijetke i u pravilu izravno po život opasne situacije u kojima je on jedino djelotvoran. Dakle, situacije u kojima nema izbora. Drugo je pitanje primjene chloramphenicola u obliku masti lokalno na kožu i/ili sluznice. Ta je primjena prihvatljiva, a antibiotik u pravilu vrlo djelotvoran.
Na Vaše drugo pitanje nemam odgovor. No, jedno je sigurno - nisu uvijek sva pravila jednako važeća za sve zemlje i za sve prilike. Postoje i obrnute situacije; neki su preparati zabranjeni u nas, a dozvoljeni u drugim državama (pa i u Sloveniji). Nadajući se da će Vam stomatološki forum dati podrobnija tumačenja, srdačno Vas pozdravljam.