Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


FMF


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rebeka

29.08.2001. 13:28

Zivim u Izraelu i sumnja se da mi sin ima FMF iliti (Familial Mediterranean Fever) .
Molila bih vas da mi kazete malo vise o toj bolesti,
kako se kaze na hrvatski jezik, kako se lijeci, a kako zivjeti sa tom bolescu?
Zahvalna majka.

Dr. Darko Richter

29.08.2001. 22:31

FMF je bolest koja ima nasljednu podlogu i, koliko je meni poznato, javlja se skoro isključivo u židovskoj populaciji. Stoga mislim da ćete u Izraelu o toj bolesti dobiti puno bolju informaciju i liječenje nego bilo gdje drugdje. Osobno pratim, u suradnji s gastroenterologom, jedno dijete sa sumnjom na FMF i istovremenom (dokazanom) astmom, i znam da gastroenterolog traži konzultaciju i potvrdu dijagnoze od kolega stručanjaka u Jeruzalemu. Dostavljam vam jednu WEB adresu na kojoj se možete u osnovnim crtama informirati o familijarnoj mediteranskoj groznici, koja je u osnovi benigna bolest:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000363.htm

Rebeka

31.08.2001. 07:11

I kod mog sina je sumnja na FMF posto su mu u nalazi krvi rezultati za Fibrinogen bili 456mg/dl a normalno je izmedju 200-400 .
On vec godinu i nesto ima otprilike svakih 2 mjeseca visoke temperature sa glavoboljom i mukom koje traje otprilike 2-3 dana i onda prestane.
Svaki put kad smo ga vodili doktoru u takvom stanju rekli su da je prehlada uzrokovona virusom.
Ovo je prvi put da je dao krv u takvom stanju, rekli su da sljedeci put kad se opet to pojavi raditi pregled krvi.
Na osnovu cega se moze zakljuciti da li ima FMF?
Da li gore navedeni simptomi stvarno ukazuju na FMF?
Pozdrav iz Izraela!!

Dr.Darko Richter

02.09.2001. 10:22

I u vašeg se sina samo sumnja na familijarnu mediternasku groznicu. To je bolest koja se nasljeđujei od oca i majke koji nose po jedan poremećeni gen za funkciju neutrofila (najbrojnija vrsta bijelih krvnih stanica ili leukocta). Neutrofili s tim defektom ne mogu obuzdati svoju upalnu aktivnost, pa s vremena na vrijeme dolazi do napada vrlo visoke temperature (do 40°C) praćene bolovima u trbuhu, povraćanjem i simptomima tzv. akutnog abdomena (tj., kao da je upaljeno slijepo crijevo, ili došlo do provale sadržaja iz crijeva u trbušnu šupljinu), a rjeđe u prsnom košu. U trbuhu je zahvaćena potrbušnica ili peritoneum, tanka i sjajna opna koja oblaže trbušnu šupljinu i crijeva, a u prsnom košu pleura (porebrica) i perikard (osrčje) - opne slične potrbušnici. U pravilu napadi prolaze u roku od 1-3 dana i bolesnik je u međuvremenu odličnog zdravlja. Osim temperature i bolova, koji ipak spontano prolaze, problem može biti to što u napadu praktički nije moguće isključiti akutni abdomen, pa mnogi bolesnici završe na operaciji prije no što se postavi dijagnoza FMF. Povišeni fibrinogen dio je upalne reakcije koja se vidi u FMF, no tu su još i povišena sedimentacija (engl. ESR - erythrocyte sedimentation rate, CRP (C-reactive protein), i leukocitoza (narastanje broja leukocita). Konačnu dijagnozu ipak treba prepustiti specijaliziranim laboratorijima koji mogu odrediti spomenuti genski defekt (gen se zove marenostrin ili pyrin, a nalazi se na 16 kromosomu), ili, ako to nije moguće, iskusnom kliničaru koji na temelju kliničke slike i laboratorijskih nalaza, te promatranja tijeka bolesti može donijeti zaključak. Kao što sam već spomenuo u jednom ranijem odgovoru, u Izraelu takvih stručnjaka ne neodstaje, s obzirom da je bolest osobito rasprostranjena u židovskoj populaciji (no ne isključivo).
Vaš sin, prema opisu koji dajete, nema baš tipičnu sliku, nedostaju izrazitiji trbušni simptomi, a niti fibrinogen nije izrazito povišen. Svakako se konzultirajte sa liječnikom svog sina u Izraelu, a ovo shvatite kao informaciju o jednoj bolesti koja dolazi u obzir, no prema sadašnjem izgledu vaš je sin najvjerojatnije nema.

Rebeka

02.09.2001. 21:19

Mnogo vam hvala na ovakom iscrpnom odgovoru, sad mi je stvarno sve jasno.
Nista nam ne preostaje nego da pratimo razvoj dogadjaja i sljedeci put kad bude imao napade temperature ponovo na pregled.
Mnogo srdacnih pozdrava iz suncanog Izraela!!!!!