Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Guillian-Barre syndrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mpetrac

01.12.2010. 21:10

Molim Vas da mi pomognete,naime u petom mjesecu ove godine smo doživjeli šok za koji ni danas nemamo odgovor,naime naša curica Petra je dobila vodene kozice a prije toga gnojnu anginu koju naša pedijatrica nije prepoznala,te je sve skupa nakon brojnih molbi za pomoć završilo sa spašavanjem u bolnici u Osijeku kod dr.Hafner ali smo nakon svih mogućih pomoći da prohoda,inače ona ima 4,5 godine i ona je izvanredna curica ,i dalje zbunjeni jer ne znamo kome se obratiti i kako dalje postupati s njom. Do sada nije imala temperature,upale niti kašljucanja,išla je u vrtić sa 3 godine i mislim da smo jednom imali temperaturicu oko 37,5,sve rješavamo sa PROSPANOM,rođena je carskim rezom u Petrovoj u Zagrebu,jer sam ja dijabetičar 10 godina ovisna o inzulinu,bila je teška 2.600 kg i 48cm,u 38 tjednu + 3 dana,na ultrazvuku po dolasku je nisu vidjeli ,ali ja nisam dala da se napravi kiretaža,i rođena je sa APGAR indeksom 10/10. Inače je zubiće dobila sa 4 mj. duda je bačena sa 7,pelene sa 1,5 godina,nikakvi problemi,cjepljenja su išla redovno bez reakcija,ali mi je bilo malo sumnjivo kada me je doktorica nazvala tvrdeći da djeca rođena 2006. moraju dobiti još jedno cjepivo POLIO II.


Lp


dipl.oec Marina Petrač

Darko Richter, dr. med.

02.12.2010. 23:30

Saberite se i ponovno postavite pitanje. Ništa ne razmijem, a tvrdim vam da 101% liječnika. od 100 kojima postavite ovo pitanje, isto tako neće razumjeti ništa.

mpetrac

03.12.2010. 12:35

Na preporuku da se saberem,ponovo Vam postavljam pitanje: što mi možete reći o ovom sindromu(Guillian-Barre) od kojeg boluje moja curica.

Darko Richter, dr. med.

03.12.2010. 13:50

Guillain-Barre-ov sindrom možete proučavati na internetu do mile volje. Treba samo ukucati točna slova u Google.
Od bezbroj ponuđenih natuknica, možete pogledati na Wikipediji, ili, na hrvatskom na portalu medicina.hr (točni link: http://www.medicina.hr/clanci/gillian%20bare.htm )

mpetrac

06.12.2010. 10:40

Mogu Vam samo reći da nisam zadovoljna Vašim odgovorom,jer smo sve već pročitali(i bolje da nismo),jer na internetu postoje brojni slučajevi a moje djete ne spada u teške slučajeve,hvala Bogu,i jedino njemu jer sam uvidjela da pedijatri,specijalisti i ini stručnjaci nekada i nisu sigurni u ono što mi smatramo da je njihov posao,nemojte misliti da nisam skromna ali u Hrvatskoj zasigurno ne postoji nitko tko mi može odgovoriti "kako i zašto je moja curica dobila taj syndrom",jedino se nadam da će mi pomoći dr.Barišić Nina kod koje smo naručeni u 1. mjesecu.


Lp

Darko Richter, dr. med.

06.12.2010. 12:05

Ne znam na temelju čega zahtijevate da vam netko kaže "kako i zašto je vaša curica dobila taj sindrom"? Evo što vam piše na linku koji sam vam poslao:

"Što su uzroci Guillain-Barré-ova sindroma?
Trenutno se još NE ZNA zašto Guillain-Barré napada neke ljude, NITI TOČAN UZROK poremećaja pokretanja. Ono što se zna jest da čovjekov imunološki, obrambeni, sustav počne napadati sam sebe. U normalnim uvjetima, obrambene stanice napadaju samo strane tvari te mikroorganizme, ali u Guillain-Barré syndromu, imunološki sustav počne razarati mijelinsku ovojnicu koja okružuje živce, a ponekad i sam živac.
Mijelinska ovojnica koja okružuje živac ubrzava prijenos živčanih signala i omogućuje prijenos signala na veliku udaljenost (npr. od noge ili ruke do mozga). Kad je mijelinska ovojnica oštećena ili uništena, živci ne mogu djelotvorno prenositi signale i mišići gube sposobnost odgovora na zapovijedi mozga. A isto tako i mozak prima manje informacija o ostatku tijela, što sve rezultira nesposobnošću osjećanja opipa, topline, boli i drugih osjeta.
Ako je Guillain-Barré-u prethodila infekcija, moguće je da su virusi uzrok promjena u živčanoj stanici, a posljedica tih promjena je da imunološki sustav živčanu stanicu prepoznaje kao strano tijelo pa je napada. Isto tako je moguće da virusi oštećuju sposobnost imunološkog sustava da razlikuje svoje od tuđih stanica."

Ovom bi se mogla dodati i hiperimunizacija kao jedan od uzroka, npr. kada se serijski netko cijepi protiv tetanusa u kratkim razmacima, zbog, recimo, učestalih ranjavanja.
No, zaista je neobično ovo vaše postavljanje više nego konfuznih pitanja, u kojima je, u prvom postu dijete praktičkiu kolicima, a sada tvrdite da je blaži sluačj.

Za mene je uvijek prvo i osnovno pitanje: da li dijete doista ima Guillain Barreov sindrom? Postoje kriteriji za to, pa bi bilo dobro da ih navedete (npr: da prepišete najprije točnu dg. iz bolnice, da prepišete nalaz lumbalne punkcije i nalaz elektromiografije, te neke mišićne enzime: CK, LDH, AST).

mpetrac

13.12.2010. 11:01

...... "Doktore" ,da su mi bilo što rekli oko punkcija,tijeka bolesti, i ostalog ,ne bih postavljala ovakva za Vas zbunjujuća pitanja. No u svakom slučaju ostaje ona stara poslovica,"SIT GLADNOM NE VJERUJE"....Hvala

Darko Richter, dr. med.

13.12.2010. 14:55

Nećete mi valjda reći da vam nisu ispostavili otpusno pismo još iz svibnja mjeseca?

mpetrac

14.12.2010. 11:00

Da,postoji otpusno pismo u kojem stoji da je sve povezano sa navodnim "padom"u vrtiću,a da kozice nisu bile povod razvoju bolesti,pa čak niti gnojna angina koju je imala 10 dana ranije,jer ju lokalna pedijatrica nije vidjela. Svaki dan u tom periodu od 10 dana sam ju vodila jer nije mogla stajati na nogama,a pedijatrica iz Đakova,gdje živimo,je dijagnosticirala upalu tetiva i ligamenata,te je preporučila da nanosimo led na noge i Voltaren kremu. Ne znam u čemu sam Vam ja nelogična.Kažem Vam da sam jako ogorčena jer mi nitko nije mogao pomoći od lokalnih liječnika a djete mi nije moglo stajati na nogama,nitko nije poduzeo ništa,niti u Osijeku a ponajmanje u Đakovu dok nisam ,onako očajna,pronašla kojekakve veze pa su nam na neurologiji tek nakon 4 dana ustanovili GB SYNDROM. Znam da se ponašate kolegijalno,ali Vaše kolege iz Slavonije jako loše rade svoj posao,a izbora nemam,barem ne dok me ne prime u Zagrebu,jer imam brojna pitanja:što će se desiti kod sljedećeg kašljanja,temperature ili cjepljenja????? Ne razumijem zašto pišete kao da mi nije jasno dali ima ili nema taj syndrom,dali sam na internetu pronašla koje kakve linkove,pa zaboga diplomirala sam ekonomiju,znam se služiti internetom,ali niti jedan doktor neće priznati pogrešku,a to je strašna činjenica. Rehabilitaciju provodimo još i dan danas i tako će biti dok ne vidim da je ona skroz dobro,ide na bolje, ali postavljam si vječito pitanje: dali se to sve moglo izbjeći da joj je na vrijeme ukazana pomoć,i da moja lokalna pedijatrica ponekad ode na nekakav seminar i pronađe malo bolja riješenja za situaciju" nije joj ništa". Malo je sve to prestrašno,jer i nakon očite pogreške,pedijatrica mi daje tel.broj rehabilitacije u Lošinju,a zapravo dobijam broj frizerskog salona,a putni nalog ispisuje na odredište Crikvenica. Bojim se za ne daj bože drugi slučaj u kojem mama sljedećeg djeteta neće biti lavica kao ja pa će sve prepustiti slučaju. Ne morate mi odgovarati,ovo je samo jedna ISPOVIJEST majke koja se bori za svoje dijete i koja je ogorčena na PEDIJATRIJU MALIH SREDINA jer se ne može ništa poduzeti ako nemate NEKOGA. Ja u svom poslu znam što znam,a za ono što ne znam , znam koga ću pitati za savjet. Mislim da je to odgovorno i moralno. Tako bi svako trebao raditi,bilo da se radi o djetetu ili brojkama. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.12.2010. 15:55

Gledajte, ovo nije forum za prosipanje žuči, a bez činjenica.
Odakle ja znam da je točno to što vi pričate? Sve do jedne riječi su neke vaše interpretacije, a niste podastrli apsolutno niti jednu činjenicu o bolesti ili problemu vašeg djeteta. Činjenice su: smetnje koje su vas navele da idete doktoru, njegov nalaz, laboratorijski i drugi paraklinički nalazi, dijagnoza, terapija, medicinski utvrđene posljedice, i slično. Ništa vi od toga niste naveli, a meni predbacujete da nekog iz kolegijalnosti ne udaram. Kakav vi to želite razgovor? Odakle vi znate da je netko pogriješio?

mpetrac

15.12.2010. 13:45

Sretan Božić!

Darko Richter, dr. med.

15.12.2010. 15:05

To ste mi mogli zaželjeti odmah u početku.
Na kraju, i ja vama čestitam skore blagdane. Što drugo?