Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ha forumla


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

11.12.2022. 00:05

Postovani, da li zbog mojih alergija (prasina, grinje, polen, dlaka od macke) beba mora biti na ha formuli?
Inace rec je o bebi staroj mesec i 5 dana koja je iskljucivo na dohrani, koristimo Humanu 1.
Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.12.2022. 14:30

Ne mora biti no hipoalergene formule smanjuju rizik od nastanka alergije kod djeteta i nekih drugih bolesti.

Mirela2011

27.12.2022. 17:05

Postovani, rec joj bebi staroj mesec i po dana, naima radi se o tome da je beba bljuckala ucestalo, ali ne u velikoj kolicini, pored toga desava se da tokom spavanja stenje, izvija glavicu u luk, pravi grimase kao da se gadi i mljacka jezicicem, cesto se budi cim je spustimo na ravno pa je dusek podignut pod uglom, posumnjala sam na GER pa sam u konsultaciji sa pedijatrom sa Humane 1 presla na Aptamil AR.
Bljuckanje je prstalo, ali ostali simptomi su i dalje prisutni (mljackanje, izvijanje, stenjanje koje se javlja svako jutro u isto vreme) pa smo bebu vodili gastroenterologu koji je savetovao prelazak na Allernovu AR (beba nema sluz niti krv u stolici, jedini simptom alergije po meni bi mogao biti slabije napredovanje tj za 10 dana na Aptamilu je dobila 250g, dok je na humani dnevno dobijala u proseku 38g i javiljaju joj se povremeno sitne bubuljice po telu koje se brzo povuku i opet pojave) koju je beba odbila, pila je samo 1 dana, zbog konstante gladi, placa i "bacanja" na flasici, uzimanja samo 30-40ml po obroku sama sam je vratila na Aptamil, zanima me da li bi mozda mogla da pije Nan AR koji je delimicno hidrolizovan ili po Vama isto mora biti na potpuno hidrolizovanoj opciji?
Za 2 dana imamo iduce merenje u slucaju da beba isto slabije napreduje, mislite li da je onda stvarno rec o alergiji?
Izvini na dugackom postu.
Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2023. 13:45

Postoje dosta velike sanse da postoji alergija tako da treba nastaviti sa ekstenzivnim hidrolizatom sirutke (Alernova). Može se obaviti i pregled stolice na okultno krvarenje koje također može ukazivati na alergiju. Bljuckanje i refluks spadaju u fiziologiju (normalnu pojavu) naročito kod djece s dojenačkim kolikama. GERB ima drugačiju sliku, djeca neutješno plaču i ne napreduju na težini. Ako je napredak uredan (po prilici 20 g na dan) tada bih ostavio Alernovu i ne bi ništa dodatno pretraživao. Značajno podignite madrac gdje je glava - time ćete smanjiti povrat hrane.

Mirela2011

22.02.2023. 14:15

Postovani, beba sada ima 3 i po meseca do pre 4 dana je pila Allernovu, ali kako je sve slabije napredovala (17g dnevno) da bi izmedju poslednja dva merenja izgubila 10g prebacena je na Neocate(18.2.2023), a pre toga zbog gubitka apetita koji je trajao recimo dva dana prebacena je na Pregomin (17.2.2023)koji je odbijala, taj dan kada je bila na Pregominu hospitalizovana je jer nije jela i bila je vidno uznemirena da bi odjednom krenuo stravican plac zbog kog smo je zapravo i odveli u bolnicu...dakle od 18.2. ona pije Neocate, prva dva dana je pila dnevni minimum od 500ml da bi sad vec pila dosta bolje, za 3 dana je dodala 90g, ono sto mene brine jeste blagi osip koji joj se javio iza usiju i po samoj skoljci, kao i crveni trag na mestu oko usana gde je curelo mleko, e sad ja sam joj na dudu od flasice stavljala Sab Simplex kapi da joj malo zamirise ne bi li bolje jela, Sab Simplex smo iskljucili i nema vise tragova oko usana, ali taj blagi osip je jos uvek tu.
Zanima me da li je moguce da beba reaguje na Neocate posto joj se javio i stridor povremeno ili se organizam jos "cisti" od alergije i predhodnog mleka?
Izvinite ako sam malo konfuzno pisala i unapred hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2023. 22:35

Neocate je formula u kojoj je protein kravljeg mlijeka razgrađen na najmanje sastavne dijelove - na aminokiseline, i takav ne uzrokuje alergiju. Dakle vjerojatnije je da je osip još posljedica prethodne formule, može potrajati i do dva tjedna nakon prestanka uzimanja.