Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gasovi kod bebe od 8.5 meseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

TamaraM

22.01.2023. 22:35

Poštovani doktore,
Imam bebu staru 8.5 meseci koja dobro napreduje, vesela je i lepo raspoložena. Od rođenja je dojen i hranjen Hipp Combiotic dohranom. Čvrsta hrana uvedena je sa 5.5 meseci, trenutno ima doručak (žitarice + voće) i ručak (meso/žumance + povrće ili samo povrće), uskoro planiram uvesti i večeru. Probao je i jogurt, grčki jogurt i pavlaku od mlečnih proizvoda (ukusom nije oduševljen pa se svelo na par kašikica), sve je prošlo u najboljem redu, bez reakcija. Pre nedelju dana primetila sam da se napinje prilikom noćnih podoja, nervozno sisa, uz naprezanje uspe da ispusti gasove i primiri se, sada to primećujem prilikom svakog podoja. Ništa značajnije u ishrani nije menjano. Prilikom uvođenja mesa primetila sam blago povećan broj gasova tokom dana ali to se ubrzo primirilo. Pre mesec dana imao je campilobacter jejuni, simptomi prošli nakon nedelju dana, stolica čista nakon tri nedelje. Trenutno mu izbijaju gornje i donje dvojke, trpa sve u usta, uči se da pije sam na flašicu pa i tu uvuče vazduha. Izvinjavam se na dužem postu, ali želela sam da predočim sve okolnosti. Danas sam mu uvela probiotik. Koje je vaše mišljenje, ima li razloga za brigu, šta nam je dalje činiti?
Hvala puno unapred!
Srdačan pozdrav!

TamaraM

23.01.2023. 11:40

Samo još da dodam da je stolica uredna, 1-2x dnevno, kašasta, varijacije žuto, zelene i braon boje. Prilikom podoja čujem rad, krčanje creva.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2023. 18:20

Prema svemu najvjerojatnije je Campilobacter oštetio sluznicu tankog crijeva i katkada su potrebni tjedni da se oporavi. Stolice mogu biti normalne iako se hrana ne probavlja u potpunosti. Dobro je da ste dali probiotik. Smanjite unos slatkih namirnica i napitaka (voće, sokovi, kašice s keksom i sl).

TamaraM

26.01.2023. 21:05

Poštovani doktore, u međuvremenu bili smo kod gastroenterologa koji je ultrazvukom utvrdio da je stomak pun gasova i dao dijagnozu otežane svarljivosti mlečnih proizvoda pošto su simptomi počeli nekoliko dana nakon uvođenja, dakle nije alergija u pitanju pošto drugih simptoma, osim povremenog bljuckanja koga ranije nije bilo, nema. Prešli smo na Allernovu AR, ja sam izbacila mlečne proizvode. Prepisan je probiotik Bulardi i Gastrokind. Dali smo stolicu na okultno krvarenje, bakterije, urin i urinokulturu, sve analize su uredu. Čini se da ide na bolje, beba izbacuje gasove poprilično, međutim i dalje se napinje i i dalje čujem rad creva, imam utisak kao da ga boli stomačić. Da li imam razloga za zabrinutost, da li bi nešto ozbiljnije moglo biti u pitanju s obzirom na to da su posredi gasovi? Hvala vam još jednom

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2023. 22:45

Ne bi smjelo biti ništa opasno. Preporučam da još napravite pretragu stolice na toksine klostridium difficile, ova bakterija se ne može otkriti u klasičnoj bakteriološkoj analizi stolice. Nastavite s sadašnjom prehranom a od probiotika dajte sacchatomices boulradii.

TamaraM

17.02.2023. 15:35

Poštovani doktore, po Vašem savetu dali smo stolicu bebe na klostridiju, u privatnoj laboratoriji bio je pozitivan na toksin b i gdh, analize smo ponovili u državnoj laboratoriji i stolica je pozitivna na gdh, a na toksine a i b negativna. U dogovoru sa pedijatrom nastavljamo sa probiotikom bulardi koji ste preporučili i pitala sam za Enterosgel pošto vidim da ste ga ovde preporučivali tako da smo danas počeli i sa njim. Beba je i dalje lepo raspoložena i dobro napreduje, stolica i krvna slika su uredni ali prilikom podoja i dalje se grči i napinje i čujem krčanje u crevima, noću kada se probudi teže ga je uspavati, napinje se, ali ne bih rekla da ga stomak budi. Pošto pedijatrica nije znala puno da nam kaže o ovome molim vas za pojašnjenje šta možemo očekivati, kako da se ponašamo po pitanju mlečnih proizvoda i otkud uopšte ova bakterija posle kampilobakterije, imaju li veze jedna sa drugom? Izvinjavam se zbog mnogo pitanja ali zaista smo očajni. Takođe i mi ukućani daćemo stolicu na analizu mada niko nema nikakve simptome. Hvala Vam puno na odgovorima, bez Vas nikad ne bismo ni došli do dijagnoze

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2023. 22:35

Ovih bakterija ima svuda oko nas tako da se često nađu i u probavi dojenčadi. Problem je ako se razmnože u većem broju. Nema smisla raditi analizu stolice kod ukućana. Probiotske gljivice i Enterosgel bi trebali stvoriti optimane uvjete za postupnu eliminaciju klostridija. Obzirom da dijete dobro napreduje ne dolazi u obzir antibiotska terapija. Dakle samo strpljenje... Možda ne bi bilo loše, za svaki slučaj, obaviti pregeled urina i ultrazvuk trbuha.