Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


haemophillus influenzae tip A


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

roditelj

25.10.2002. 21:01

Koliko je ova bakterija opasna za djecu i kako se liječi? Znam da je tip B jako opasan i dijete mi je cijepljeno hiberixom, ali mu je u nosu izoliran tip A, pa sam malo zabrinuta.

Hvala i srdačan pozdrav.

Dr. Darko Richter

25.10.2002. 23:20

Jako bi me zanimalo da mi kažete tko i gdje vam je tipizirao hemofilusa kao tip A. U nas to nije rutinska pretraga i radi se, koliko znam, samo u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, i to ne baš u svakom slučaju. Svi tipovi hemofilusa mogu uzrokovati bolesti, no tip "b" je najprodorniji i uzrokuje oko 90% svih teških bolesti koje neki hemofilus čini čovjeku. Ima i hemofilusa koji nemaju tipskog obilježja, pa se svrstavaju u "netipizirane". I oni mogu uzrokovati sične bolesti. To su gnojna prehlada, krup ili bakterijski laringitis, traheobronhitis, upala pluća, upala srednjeg uha, gnojna upala sinusa, mekih česti lica i očne duplje, te sepsa i gnojni meningiits. Cjepivom se štitimo samo protiv tipa "b" (koji je najopasniji), dok za druge hemofiluse nema cjepiva.

roditelj

26.10.2002. 20:15

Poštovani doktore,

zahvaljujem na Vašem brzom odgovoru.
Mojem 4 godišnjem djetetu (ide u vrtić) je dugo curilo zelenkasto iz nosa i stalno je kašljao (bez temperature), pa je naša pedijatrica iz doma zdravlja Medvešćak naručila bakterijski bris nosa. Na nalazu je pisalo da je hem.inf. tip A izoliran i da je terapija Cedax. Meni je rečeno da taj tip A i "nije jako opasan", ali eto neka dijete pije Cedax 5 dana i da će stvar biti riješen. Molim Vas za savjet - da li da ponavljamo bris nosa sada nakon terapije?

Zahvaljujem na Vašem vremenu.

Dr. Darko Richter

26.10.2002. 21:45

Poslušajte svoju pedijatricu.