Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cmv


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta mama

25.10.2002. 20:57

Poštovani,

imam dijete od 4 godine koje je u kontaktu sa svojim 2,5 godišnjim rođakom inficiranim cytomegalovirusom, a bolest mu traje oko tri tjedna uz blagi hepatitis. Moje dijete nije bilo u kontaktu s bolesnim rođakom oko 2 tjedna, pa me zanima u kojoj mjeri može biti ugroženo od te bolesti i kako se ta bolest prenosi te koliko dugo je inficirano dijete izvor zaraze za drugu djecu? Koliko je moje dijete ugroženo u budućem druženju sa svojim rođakom?

Zahvaljujem na vašem brzom odgovoru.
Lijep pozdrav.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

26.10.2002. 19:21

Cijenjena gospođo, odgovorti ću Vam općenito jer mi i nisu poznati svi detalji oko bolesti djeteta koje spominjete.
Citomegalija je virusna bolest koja većinom prolazi bez simptoma, a klinički se u pravilu mogu razlikovati ovi oblici: infekcija pri rođenju, sindrom infekciozne mononukleoze i infekcija u osoba s oštećenjem imunosti. Uzročnik je citomegalovirus (CMV) koji je član porodice herpesvirusa. Citomegalija je jedna od najčešćih virusnih infekcija u ljudi; većina prolazi bez znakova bolesti. U razvijenim zemljama inficirano je oko polovice odraslih osoba, a u nerazvijenim gotovo svaka odrasla osoba. Intrauterina infekcija uslijedi u oko 25% djece čije se majke inficiraju za vrijeme trudnoće, ali infekcija može nastati i ako dođe do reaktivacije virusa u davno inficirane žene. Virus se ne prenosi lako, ali do infekcije ipak dolazi. Lučenje virusa mokraćom i slinom moguće je mjesecima i godinama ! Smatra se da je inficirano nakon rođenja oko 4 do 5% djece do pete godine života i 15 do 30% djece do 15. godine. U prvim godinama života infekcija obično prolazi bez simptoma, a u pojedinačnim slučajevima mogu se javiti simptomi upale pluća (intrauterino inficirana djeca mogu imati generaliziranu i težu kliničku sliku).
Izolacija gotovo da nema značenje s obzirom na veliki broj osoba bez simptoma. Preventivno, preporučuju se opće higijenske mjere (prvenstveno pranje ruku...).
Prema tome, ako je dijagnoza točna, razumljiv je Vaš strah. Međutim, pomislite, koliko puta se Vaše dijete već srelo s CMVom. Srdačan pozdrav.