Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hemofilus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanela

04.02.2002. 17:51

Dobar dan!Moj rodjak ima cetri godine,vadio je bris grla i nosa.
Bris grla je uredan,a u nosu su nadjena bakterija HEMOFILUS,molim za objesnjenje,odnosno znacenje bakterije,jer neznam staje.
I usput nacin lijecenje.
Unaprijed hvala!

Dr. Darko Richter

04.02.2002. 22:16

Haemophilus influenzae jest jedna od češćih bakterija koje uzrokuju bolesti dišnog sustava: gnojni rinofaringitis, upalu srednjeg uha traheobronhitis, ali i teže bolesti: upalu pluća, gnojni meningitis i gnojnu upalu grkljana. Ove dvije zadnje bolesti osobito su teške i nerijetko mogu završiti smrtno ili s teškim trajnim posljedicama. Teške forme bolesti skoro uvijek uzrokuje hemofilus tipa "b", skračeno Hib. Stoga je protiv njega napravljeno cjepivo, a u nas je registrirano pod imenom HIBERIX i daje se dojenčadi već od navršenih 2 mjeseca starosti. Drugi sojevi hemofilusa, koji nisu tip "b", češći su nalaz u obriscima nosa i dijela ždrijela iza nosa (nazofarinksa). Ako dijete nije bolesno, radi se o kliconoštvu koje se u pravilu ne liječi, ali ako dijete ima smetnje, tada se provodi liječenje antibiotikom. Cijepljenje HIBERIX-om ne zaštićuje od ostalih, brojnijih podvrsta hemofilusa, ali pruža skoro potpunu zaštitu od one najgore. Ako je Vašem nećaku urađen obrisak nazofarinksa, tada je za to postojao neki razlog, najčešće zato jer je imao određene smetnje, i tada je najvjerojatnije indicirano i liječenje. Može se dati SUMAMED, AUGMENTIN BID, KLAVOCIN BID, itd., a uz nalaz bakterije uvijek je naveden i tzv. antibiogram, tj. popis antibiotika koji najbolje djeluju baš na dotičnu nađenu klicu, pa je najbolje po tome se ravnati, što liječnik uvijek i čini.