Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na laktozu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kata

30.01.2002. 08:29

Imam bebu staru 22 mjeseca. Utvrdena joj je alergija na laktozu i
bjelanjak. Negdje sam procitala pismo jedne mame kojoj je beba isto tako alergicna, ali je jos alergicna i na RIBU.
Molim vas ako znate da li te namirnice imaju neku vezu u sastavu da mi
pojasnite ili da mi pomognu mame cije su bebe alergicne na laktozu na sta su jos alergicne.
Zahvaljujem se unaprijed i pozdrav svima

prof dr sc Ana Votava-Raić

30.01.2002. 19:46

Draga gospođo Kata, žao mi je da niste točno prepisali dijagnoze koje su utvrđene u Vašeg djeteta. Postoji naime mogućnost da dijete ne podnosi kravlje mlijeko, na čije bjelančevine zaista može biti alergično. Alergija se može javiti i na druge bjelančevine pa i na one u bjelanjku jajeta, ribi... Alergija, ako zaista postoji, individualna je osobina i ne može se "kopirati" od jednog djeteta do drugog; isto tako ne može se predviđati za buduće vrijeme, osobito ne sa sigurnošću. Nadalje, postoji mogućnost da Vaše dijete ne podnosi ili slabije podnosi laktozu (mliječni šećer) zbog nešto snižene aktivnosti specifičnog enzima (laktaza) u tankom crijevu, pa se u tom slučaju ne može govoriti o alergiji. Stvarna alergija na laktozu vrlo je rijetka. Nepodnošenje laktoze obično je prolazna pojava, a javlja se npr. nakon akutnih proljeva, npr. virusne prirode. No, u svakom slučaju, nepodnošenje pojedinih sastojaka hrane problem je kojeg nije uvijek lako razriješiti. Praktično iskustvo, npr. zapažanje povraćanja, proljeva, osipa, kašlja ili kombinacije simptoma vezano uz unošenje neke namirnice ne može se zanemariti, a na specifičnim je odjelima da eventualni poremećaj i dokažu i definiraju. Mnogo pozdrava !

kata

31.01.2002. 09:14

Draga dr Ana, zahvaljujem se na odgovoru, zapravo sam ja poistovijetila laktozu i bjelancevine. Dakle bebi je u otpusnom pismu napisano generalizirana urtikarija, i utvrdena je alergija na kravlje mlijeko (jer kad smo poceli s dohranom pojela je samo Prehipa i dobila izrazito jaku urtikariju). Znam da ne mogu "kopirati" alergije no samo me je zanimalo informativno tako da budem opreznija s tom grupom namirnica (ako ih povezuje ista bjelancevina), jer znate da literature o tome ima relativno malo ili je to previse uopceno ili se svodi na savjete o kuhanju. Ja cu i dalje izbjegavati ribu.
Zahvaljujem se jos jednom na odgovoru i ako mi mozete preporuciti literature iz tog podrucja
Pozdrav, Kata

prof dr sc Ana Votava-Raić

02.02.2002. 08:27

Cijenjena gospođo, pretpostavljala sam da se radi o alergiji na bjelančevine kravljeg mlijeka. Ta dijagnoza nije rijetka i srećom je prolazna; nestaje obično do 4. ili 5. godine. Do tada kravlje je mlijeko zabranjeno ( i u namirnicama koje ga sadrže), a kao zamjena može se uzimati pripravak bez bjelančevina kravljeg mlijeka, kao što je npr. Soyamil, na bazi soje (u tom se pripravku osim bjelančevina kr. ml. ne nalaze laktoza i gluten). Međutim, jedan određeni broj djece može biti alergičan i na bjelančevine soje. To Vam navodim samo kao primjer da je teško predvidjeti alergiju, kako na određenu namirnicu, tako i vrijeme njenog nastanka kod onih tvari koje se prethodno unošene u organizam bez poteškoća. Vrlo su općenite upute o oprezu kod: jaja, ribe, nekih vrsta voća (npr. jagode, orasi...). Utješno je, međutim, da su u pravilu (ali ne uvijek) tzv. nutritivne alergije manje opasne. Donekle Vam može poslužiti i eventualna alergija u članova obitelji, iako je i to savjet od relativnog značenja. Stručna medicinska literatura vrlo opsežna, ali Vam je ne bih preporučila. Želim Vam manje nemira, jer će se i dijete tijekom vremena bojati jesti. Srdačno Vas pozdravljam.