Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hemophillus influenze


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

29.06.2001. 09:31

Imam zdravo dijete od 2,5 godine, uredno cijepljeno prema programu obaveznog cijepljenja. Obzirom da vecina privatnih pedijatara preporucuje cijepljenje protiv H. influenze, te price o meningitisu kao posljedici, molim Vase misljenje da li je pozeljno to uciniti kod zdravog djeteta? Da li znate nesto o kvaliteti samog cjepiva (Hiberix) obzirom da je cijela serija povucena iz prodaje? Najljepsa hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

10.07.2001. 12:35

Cjepivo protiv hemofilusa influence tipa b (u nas HIBERIX) jedno je od najdjelotvornijih i istovremeno minimalno reaktogenih cjepiva. Praktički nisu poznate teže specifične nuspojave, osim uvijek moguće preosjetljivosti na neki sastojak. Nije mi poznato da je neka serija HIBERIX-a povučena, no ako je to istina, to samo znači da je s onima koje su i dalje na tržištu sve u redu. Uputno je cijepiti svako dijete što ranije u dojenačkoj dobi, obično usporedno s DiTePer+Polio, jer je rizik invazivne bolesti od hemofilusa najveći u prve dvije godine. Dijete nakon navršenih 12 mjeseci pa do 5 godina cijepi se samo jednom injekcijom što u toj dobi stvara dostatni zaštitni odgovor.