Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


imunitet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

16.07.2002. 15:16

Moj osmomjesecni sin je u zadnjih mjesec dana imao prvo jaku virusnu infekciju sa visokom temperaturom, kada je popio dozu sirupa amoksicilina. Odmah nakon toga je dobio upalu srednjeg uha na obje strane i primio sedam pencilina. Radi daljeg curenja nosa nastavio je piti amoksiklav i nakon dva dana je iznenada u noći dobio visoku temperaturu i dobio dijagnozu "herpoangina". Isti problem je njegova četverogodišnja sestra imala dva dana prije.
Beba doji, ponekad popije flašicu i jede oko četiri obroka dnevno (voćne i povrćne kašice).
Molim vas da mi odgovorite postoji li mogućnost podizanja imuniteta kod ovako malog djeteta, koji vitaminski preparati se preporučuju.

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.07.2002. 18:03

Štovana gospođo, čini mi se da nemate osobit razlog za zabrinutost. U kući s malom djecom često prenošenje infekcija (pa i uzročnika bez vidljive bolesti) uobičajeno je i nerijetko se javlja "u krug". Jedna vrsta virusa često "otvara vrata" drugima, a i raznim bakterijama. S jedne strane, infekcije slabe organizam, a s druge se strane stvara (bar kratkotrajni) imunitet na iste uzročnike. Osim toga, antibiotici ne djeluju na viruse. Stoga nije nemoguće da neka bolest traje duže ili se na nju nastavlja druga infekcija. Imunoterapija postoji ali je indicirana samo u slučajevima dokazane imunodeficijencije, što - mislim- nije slučaj u Vašeg djeteta. Što se tiče vitamina, oni nisu svemoćni. Vjerujem da dijete već neke i dobiva kao npr. D-vitamin. Dodati se može
C-vitamin (50 do 100 mg) koji se naziva antiinfekcijski vitamin (osobito je preporučljiv u jesensko-zimskim mjesecima), a pohvalno je da dijete dobiva i obroke majčinog mlijeka.