Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Imunitet kod petogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tamara

11.11.2005. 23:40

Sin star 5,5 godina, krenuo u vrtić s 2,5god. Dva-tri dana nakon polaska se razbolio, dobio antibiotik, bili na bolovanju 2 tjedna, opet krenuo u vrtić na 2-3 dana pa sve ispočetka. Uglavnom, bolestan je i pije antibiotik u prosjeku jednom mjesečno, i tako već četvrtu godinu za redom. Od toga je dva puta dokazan šarlah odnosno streptokok, jednom kozice, ostalo su bili nedefinirani tonzilofaringitisi. Na bolest svaki puta reagira temperaturom iznad 40°C koja traje i do 48 sati. Pedijatar kaže da nije ništa posebno, da ima i djece koja su češće bolesna.
U radobljima kada ne ide u vrtić, uglavnom je zdrav iako se igra i kreće među djecom. Inače je izuzetno visok i krupan za dob.
Pokušali smo ga ojačati vitaminima, kolostrumom, raznim vrstama meda za jačanje imuniteta, ali se, osim pojačanog apetita, baš ne vidi neki napredak. Nemamo mogućnosti da ga ne vodimo u vrtić.
Nisam ni sama sigurna što Vas točno želim pitati, vjerojatno dvije stvari:
Postoji li neko stvarno djelotvorno sredstvo za dizanje imuniteta? i
Da li je potrebno obaviti neke posebne pretrage da bismo vidjeli u čemu je problem?
Puno hvala na odgovoru
Tamara

Dr. Darko Richter

12.11.2005. 15:14

Treba napraviti običnu krvnu sliku i imunoglobuline. Uz to nije loše pogledati AST-O titar. To bi bilo sve. Nalaze treba pogledati netko tko zna što će s time, predlažem vam kao najbližeg sebe. Činjenica da je uspješno prebolio vodene kiozice govori da je s imunošću u glavnim crtama sve u redu, no ipak može biti manjih rupa, npr. niže razine imunoglobulina, kroz koje "cure" infekti.

Tamara

13.11.2005. 18:25

Puno hvala na brzom odgovoru. Svakako ćemo Vas potražiti.
Puno pozdrava

Dr. Darko Richter

13.11.2005. 20:19

Spreman sam.