Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


infekcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirna

04.12.2001. 00:57

Imam djevojcicu od 4 i pol godine i drugu, malu od osam mjeseci. Starija ide redovno u vrtic. Prije nekoliko dana se iznenada razbolila, naime dobila vrlo visoku temperaturu (oko 40C) bez ikakvih drugih simptoma. Radi drugog djeteta provela je u bolnici dva dana. Tamo je primila infuziju i dala krv za potrebne pretrage. Nalazi su pokazali broj leukocita od 42.000 i vrijednost CRP 80. Napominjem da dijete nema bas nikakvih drugih simptoma osim visoke temperature i glavobolje. Nakon pretraga propisan joj je Macropan i zatim ustanovljeno da terapija daje dobre efekte, temperatura je spala a leukociti sisli na 12.000. Dijete prilicno lose podnosi sirup, najcesce povraca nakon uzimanja a propisano joj je uzimanje 10 dana.
U otpusnom pismu kaze da lijecnici sumnjaju na PNEUMOKOKCEMIJU.
Napominjem takodje da je dijete imalo potpuno isti problem prije tocno godinu dana.
Molim za vase misljenje o pretpostavljenoj dijagnozi i pojasnjenje.
Unaprijed hvala.

Dr. Darko Richter

05.12.2001. 00:02

Ovo je dosta poznati problem. Iz nepoznatih razloga, u djevojčica češće no u dječaka, javlja se pneumokokcemija tj. prodor bakterije zvane pneumokok u krv, ili tzv. primarni pneumokokni peritonitis (koji se manifestira skoro jednako, uz pridruženu bol u trbuhu). Sve upućuje da je to bio slučaj u vaše djevojčice, i stanje se zna ponavljati. Iako se ne zna točno zašto, najvjerojatnije je posrijedi neka djelomična imuna slabost prema pneumokoku. Kasnije, nakon puberteta, ova se bolest više ne javlja. Najbolja je terapija penicilin, a čini mi se da je to u vašem slučaju Macropen, i terapiju svakako treba uzeti do kraja, a ako ne ide drugačije, tada se primjenjuju intramuskularne injekcije penicilina. Preporučio bih vam da, što prije, svoje dijete cijepite protiv pneumokoka (znam imena dva cjepiva: PNEUMO 23