Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mlijeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marina

03.12.2001. 17:00

Stovani,

majka sam jedanaestomjesecne djevojcice. Jos uvijek je dojim i planiram to ciniti sve dok sam kod kuce. Sa dohranom smo poceli sa navrsenih sest mjeseci i ona sada jede gotovo sve. Svu je hranu dobro prihvatila. Dojim je barem dva puta dnevno i nocu jer se jos uvijek budi. Osim toga ne dajem joj nikakvo drugo mlijeko a pocela sam joj davati jogurt i svjezi kravlji sir (ali jos uvijek u malim kolicinama). Zanima me da li ona tako dobija dovoljnu kolicinu kalcija (u zadnje vrijeme cini mi se da imam manje mlijeka nego do sada) i da li joj trebam poceti davati formulu ili kravlje mlijeko. Inace je zdrava i lijepo napreduje.

Unaprijed zahvaljujem.

prof dr sc Ana Votava-Raić

06.12.2001. 20:24

Cijenjena gospođo Marina, prehrana Vašeg djeteta je uredna, što, uostalom potvrđuje i njen normalan razvitak. Pohvalno je da je još uvijek na prsima uz primjedbu koja se odnosi na noćno hranjenje koje bi trebalo u toj djetetovoj dobi izostaviti radi poželjnog i potrebnog noćnog odmora i to ne samo Vašeg, već i djetetova (radi detalja upućujem Vas i na "prepisku" pod: Prehrana i spavanje). Količina kalcija unošena mlijekom i sirom je dostatna, osobito što - uvjerena sam - dijete prima i D-vitamin. U dojenačkom periodu industrijski pripravak mlijeka (većinom baziran na kravljem mlijeku) bolji je od mlijeka adaptiranog kod kuće ili (poslije 7.ili 8.mjeseca) punomasnog kravljeg mlijeka iz seoskog domaćinstva ili iz dućana. Nakon navršene godine dana dijete može uzimati i neindustrijsko punomasno kravlje mlijeko. Uz izvinjenje što je moj odgovor stigao sa stanovitom odgodom, srdačno Vas pozdravljam.