Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kako pomoći...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

atlija

05.10.2008. 19:20

Srdačan pozdrav. Djevojčica je stara još malo 6 godina, problemi su se počeli javljati prije nekih osam mjeseci, a tiču se probave i tvrde stolice uslijed koje su se znale pojaviti ( ako ću ja to pravilno napisati ) fistule ani. Izbacili smo sve što zatvara ( banane i čokoladu ) ,a sa ostalim namirnicama nemamo nikakvih problema, jer ona zaista jede sve, najviše voće i raznorazna variva. Uz to ona je dosta mršava, kilograma ima oko 22, visoka je 122 cm. Često joj se javljaju kolike koje rezultiraju bolovima u predjelu želudca, nestaju nakon što popije čaj od komorača, a stolica je i dalje tvrda. Zanima me mogu li djeca imati problema sa Hpylori bakterijom, jesu li simptomi isti kao kod odraslih, kamo na obradu, tj. što učiniti. Stvarno sam sad već zabrinuta, jer ne zanm kako joj pomoći i olakšati tegobe. Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

05.10.2008. 20:55

Ako ima fistule anusa, to je jako, jako ozbiljna stvar,miriši na Crohnovu bolest ili nekakve apscese tog područja. Uz običnu opstipaciju mogu nastati fisure, ali ne baš fistule.
Morate mi biti tu definirani, pa onda možemo dalje.
Međutim, i jedno i drugo traži pregled i liječenje gastroenterologa, teško da ćemo nešto konačno razriješiti preko internetskog foruma.

atlija

06.10.2008. 19:45

Srdačan pozdrav još jednom. Ja sam Vam sve rekla ali sam zaboravila spomenuti da je sve već navedeno rezultat pretrage. Kirurg u bolnici ju je pregledao i rekao da se sve vrti oko hrane, da on tu ništa ne vidi. Te se fistule ( zovem ih fistulama zato što mi je rečeno da je to ), dolaze i povlače neovisno o hrani. Ona ide u vrtić, tamo hrana nije loša, a i kad dođe doma opet je čeka kuhani obrok jer ja svaki dan kuham svježe i pravim sama i džemove i kolače zato što želim znati što jedu ( njih je dvoje ). Rečeno je i da to sve može biti psihološki. Moram još spomenuti da ona ima od jedne do tri stolice dnevno.Sve to se događa u nekakvim apsolutno nepravilnim razmacima. Ima li stvarno razloga za brigu, da li je psihološki, ili... ne znam više ni sama, jer kad pitam, dobijem odgovor u stilu da sam mama koja se prezaštitnički odnosi prema djetetu, ili što sad opet hoćete. Vidim da se dijete muči, a valjda mi je roditeljska dužnost pomoći. Moram napomenuti da sam na taj pregled otišla na blef i tek onda liječnicu dovela pred svršen čin da mi je morala dati uputnicu. Veliko hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.10.2008. 21:30

Ne postoje psihogene fistule anusa. TO NE POSTOJI.
Prema tome, ako ste bili kod kirurga, koja je dijagnoza?

atlija

07.10.2008. 18:50

Srdačan pozdrav. Dijagnoza je fistula ani. Pored svega rečenog i učinjenog, mi smo " primjenili " terapiju kremom od nevena i sve se povuklo, ali je tvrda stolica ostala.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2008. 19:20

Da je fistula nestala od nevonove kreme, to je nemoguće. Onda nije bila fistula. Mogla je biti samo fisura ili ragada.
Opstipacija se liječi reguliranjem stolica, a reguliranje se bazira na redovitom odlasku na WC ujutro, nakon doručka. Ne pomaže ništa drugo. Uz opstipirano dijete, i još žensko, 99% sigurno je opstipirana i majka odnosno starija ženska osoba koja najviše skrbi ili ima utjecaja na dijete.
Za početka, dao bih malo čaja od bekunisa, npr. 1/2 doze za odrasloga, jednu večer, nalio dijete vodom, i ujutro će proraditi crijeva i ispraznit će se od svega nagomilanog. Možda i uz po koji grčić, ali, iza toga je čista. Treba jutrojm popiti hladnog soka od naranče, i nakon 10-ak min. sjesti na WC. I to svi zajedno, koji su opstipirani. Pomaže i Mozartova glazba.

atlija

08.10.2008. 21:00

Hvala veliko... Dijagnozu sam samo prenijela...Probat ćemo i sa vašom preporukom. Slikovnice pomažu, a pošto nam Mozart nije stran, isprobat ćemo ga i u ovu svrhu...Srdačan pozdrav..