Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kandida?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alemaks

16.04.2024. 02:05

Poštovani,

Dijete staro 2 godine vec duzi period ima izrazene grceve i nadutost posebno nocu. Stanje se pogorsalo kad smo prije mjesec dana koristili antibiotik. Primijetila sam da mu se dosta trazi slatko, lose spava icesto je nervozan. Vrlo cesto mu se pojavljuje i crvenilo oko cmara sa sitnim bijelim mrvicama pa nestane i nakon nekog vremena se ponovo javi. Sumnjali smo na gliste, medjutim prema nalazu krvi i stolice koji smo radili prije par dana nasa pedijatrica smatra da to nije uzrok. Zanima me vase misljenje, da li je moguce da je u pitanju kandida i kako je lijeciti ako smatrate da je to uzrok?
Srdacan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2024. 20:00

Pregledom stolice i krvi nije moguće sa sigurnošću isključiti prisustvo parazita (malih dječjih glista), stoga preporučam kuru lijeka protiv njih (mebendazol, 3 dana i ponovna kura nakon 2 tjedna). To mi se čini najizglednijim uzrokom a kako je riječ o nedužnoj terapiji preporučam to napraviti na prvom mjestu. Najmanje vjerojatno je da su gljivice uzrok ovih smetnji, stoga ako se problem nastavi potrebne su dodatne pretrage stolice (bakteriologija, test na toksine klostridija, kalprotektin u stolici) pa savjetujem da se konzultirate s gastroenterologom.