Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Twinolina

03.02.2011. 19:50

Poštovani! Imam 2,5 godišnje blizance. Inače bez većih zdravstvenih problema. Pohađaju kolektiv. Unazad 2 dana kašlju intenzivno, samo kad spavaju. Što remeti san i njima i meni sad Inače sve b.o. Jedan je noćas bio subfebrilan. Sad su kod kuće, dok ne ozdrave potpuno kako ne bi "pokupili" što drugo ili drugima prenijeli svoju virozu. Ništa im ne dajem, osim, pred spavanje po 5 ml Panatusa, čisto da im umiri taj nadražaj (kašlju "iz grla"blunk. Ne primjećujem da im "se slijeva", a nosevi su prohodni. Prema njihovom vrlo dobrom općem stanju, smatram da nije potrebno otići do pedijatra, no, zanima me, može li se, ovako "po opisu" reći treba li ipak kakva terapija (ili ipak pregled pedijatra)? Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

03.02.2011. 22:10

Nisam siguran da sve znate o Panatusu. Prekinute svu terapiju.

Twinolina

04.02.2011. 00:25

Ja sam sigurna da ne znam sve o Panatusu, dajem im ga po "prethodnom" dogovoru s njihovom pedijatricom, kao "tu i tamo" kod suhog i nadražajnog kašlja mogu dati. Inače ne uzimam niti sebi lijekove bez liječnika, samo OTC, vrlo vrlo rijetko. Prospan niti bilo koja druga "sveta vodica" nisu djelovali prije pa sam odustala od toga i nisam im niti pokušala dati. Ovo je prvi put da im ga dajem baš bez pregleda, a pili su ga u par navrata možda dan ili dva po 2 x dnevno. Večeras sam im dala opet prije spavanja i sad ste me, blago rečeno, uplašili odgovorom. Nadam se da nisam ipak učinila nešto loše. Dečki su pošteno kašljali kad su legli jedno pola sata i sad je relativan mir, po Panatusu ili usprkos njemu, ne znam.
Prije dva mjeseca jedan je blizanac imao bronhopneumoniju (terapija Sumamed i inhalacije Ventolinom na Babyhaler te Fluimukan) a prije toga pertusiforni kašalj. On i sada jače kašlje od brata. Drugi je imao blaže simptome te je prošao samo s virozom. Davala sam Imunoglukan sirup. To je sve što su primali, ne dajem im lijekove, niti OTC niti narodne lijekove.
Kako je moje pisanje odgovora potrajalo, tako se i "relativni mir" narušio...Panatus nije za dugo pomogao, očito. Kašlju...Mogu li im kako pomoći?

Darko Richter, dr. med.

04.02.2011. 10:35

Ja se pitam kako vi u 21. stoljeću još uvijek ne znate da je kašalj simptom, a ne bolest. A čini vam se da dosta znate o Panatusu, Imunoglukanu, itd. Evo, ja ne znam o tim preparatima skoro ništa. Je li vam to dovoljno? A što se tiče dogovaranja s liječnicima u svezi sa svakim lijekom (usput: Imunoglukan nije nikakav lijek): je li vam ijedan ikada dao ovakav odgovor? Uvijek se složi s vama, ili ne? I vi mislite da je to njegov savjet. To je vaše inzistiranje, s kojim se on/ona na kraju složi. Jer, složio se on/ona, ili ne, vi ćete opet po svome, odnosno 90% istih takvih kao i vi, na kraju će po svome. I s kime ili čime da se on/ona bori?To je cijela istina,ili barem bitni dio istine. A posljedica je besplatne zdravstvene usluge. To ću ponavljati dok sam živ, ili radno aktivan, poslije me baš briga.

Twinolina

04.02.2011. 12:55

Doktore, evo ovo je nedostatak ovakve komunikacije! Krivo sam se izrazila pa ste me tako (krivo) i shvatili...da ne petljam sad, razumijete me, sigurna sam!

"Ja se pitam kako vi u 21. stoljeću još uvijek ne znate da je kašalj simptom, a ne bolest."

Iz čega ste to zaključili? Baš suprugu sinoć prenosim Vaš odgovor kako treba prestati davati Panatus i kad me pitao zašto, ja velim da nemam Vaše objašnjenje, ali onako laički pretpostavljam da nije uputno baš svaki simptom bolesti ili stanja odmah liječiti/uklanjati jer on može biti i obrambeni sistem organizma (kašljenjem "izbacujemo" strane tvari), lai da ću pričekati Vaše upute.


"A čini vam se da dosta znate o Panatusu, Imunoglukanu, itd. Evo, ja ne znam o tim preparatima skoro ništa. Je li vam to dovoljno? "

Mislim da ste se zabunili, zapravo ZNAM da ste se zabunili i ZNAM da, barem o Panatusu, znate sve što se može znati, dok ja imam samo neko svoje poimanje kao pacijent i SSS zdravstveni radnik, irelevantno uopće u ovoj ili bilo kojoj drugoj komunikaciji. Barem meni.
Evo link na Panatus http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP-I-530-09-06-02-4.pdf.
A za Imunoglukan bi bilo dobro da malo "pročačkate" jer sam dobila informacije upravo od strane liječnika i stručnih suradnika distributera istog (također liječnika) kako su kliničke studije dokazale njegovo imunostimulativno i imunomodulatorsko djelovanje. Aktivna tvar je beta 1,3 D i 1,6 D glukan. Ne pripada skupini lijekova (da, znam da nije lijek) te stoga mislim da ne može naškoditi, a može koristiti. Placebo ili ne, moja su djeca 2 mjeseca bila zdrava, nakon rote i bronhopneumonije. Iako radim u ljekarni, baš zbog previše subjektivnog stava, nikada svojoj djeci ne dajem NIŠTA bez preporuke pedijatrice, niti sam ikada dolazila u poziciju da se usudim preispitati njenu dg ili terapiju.
Evo link na Imunoglukan pa škicnite: http://www.imunoglukan.si/hr/.


"A što se tiče dogovaranja s liječnicima u svezi sa svakim lijekom (usput: Imunoglukan nije nikakav lijek): je li vam ijedan ikada dao ovakav odgovor? Uvijek se složi s vama, ili ne? I vi mislite da je to njegov savjet. To je vaše inzistiranje, s kojim se on/ona na kraju složi. Jer, složio se on/ona, ili ne, vi ćete opet po svome, odnosno 90% istih takvih kao i vi, na kraju će po svome. I s kime ili čime da se on/ona bori?To je cijela istina,ili barem bitni dio istine. A posljedica je besplatne zdravstvene usluge. To ću ponavljati dok sam živ, ili radno aktivan, poslije me baš briga. "

Nažalost, čak i u svom poslu, uspijevam uvidjeti da je ovo istina, čak i svakodnevica. Na sreću pak, ne nalazim se u tome. Poznajem pedijatricu svoje djece iz prijašnje komunikacije (poslovne) i, ako ništa drugo, a onda iz poštovanja, nikad, nikad nisam "pametovala". Ja naprosto znam da ne znam. A što znam da znam, a nije u mojoj domeni, opet ne govorim. Nisam u poziciji da sugestiram. Samo se, eto, desilo da djetetu Prospan nije pomogao (ono kod pertusifornog kašlja) pa je pedijatrica dala Panatus, uz uputu da slobodno dam ako se ponovi suhi kašalj. Zna da nisam "jedna od onih" koja trči pedijatru kad dijete kihne te je, pretpostavljam, procijenila da imam dovoljno zdrave pameti i barem malo "iskustva" da ću znati procijeniti kada dati Panatus. A Vi ste mi rekli da ovo nije jedna od tih situacija.
Sada Vas molim da mi ipak savjetujete treba li taj suhi kašalj smirivati ili pustiti da dijete, odnosno djeca kašlju? Barem da znam za drugi put. Nekako mi se ne juri do pedijatrice samo zbog toga, kad nemaju temperaturu, niti pokazuju ijedan drugi simptom, što biste vi liječnici rekli - opće stanje nije narušeno. Inače im nikad kod virozica ne dajem ništa, jedu i piju i to je to, ne vjerujem u "liječenje" čajem i vitaminom C. Ako žele piju čaj, ako ne, piju vodu, kad su žedni. Danas je situacija slijedeća - kašalj se "pretvorio" u produktivni, nosevi "cure". Čekam da prođe. Ukoliko navečer neće moći disati na nos, ušpricat ću Olynth, spavat će na povišenom. Je li to o.k.?
Zahvaljujem, LP.

Twinolina

04.02.2011. 12:55

Moram Vam još ovo reći, a ide u prilog ovom Vašem komentaru o "pametovanju" roditelja pedijatrima.

Prije ta dva mjeseca završili smo u HA na Srebrnjaku, po uputi naše pedijatrice zbog sumnje na pneumoniju, što je tamo i potvrđeno. I sad liječnik koji je diejte pregledavao govori meni, roditelju, kako je terapija Ventolin na babyhaler i Fluimukan dva ili 3 dana, ali mi se opravdava da anitibiotik neće dati jer je virusnog podrijetla. Molim?! Nije mi palo na pamet da pitam zašto ne ili, ako da, zašto da! Kad sam doktoru tako i rekla, ostao je pozitivno iznenađen, uz komentar da mu je lakše tako raditi jer si mnogi uzimaju za pravo tražiti antibiotik.
Također, kad nam je naša pedijatrica dala Sumamed, pet dana poslije, i ona mi je počela objašnjavati zbog kliničke slike i ovo i ono pa sam joj rekla samo (eto, toliko se "znamo"blunk da meni ne treba ništa objašnjavati.
Drago mi je da makar Vi niste ustrašeni i ne samo da ne objašnjavate, već i "dijelite lekcije". Živjeli!

Darko Richter, dr. med.

04.02.2011. 17:25

Evo, kašalj je sazrio unatoč Panatusu. Panatus bi trebao kupirati kašalj, ali, od slabe je vajde. Ne razumijem što tko u njemu vidi. Zašto nemate strpljenja da ne radite ništa, za vrijeme dok ionako ništa ne možete postići?
Imunoglukan nije lijek, kao što i sami zante,I ja o preparatima koji glume lijekove, ne znam i ne želim ništa znati. Jer, prodaje se s nekih istih polica, kao i Engerix, Amoxicillin, Cordipin. Da, ili ne? A smije li se to tako?

Twinolina

04.02.2011. 22:20

"Evo, kašalj je sazrio unatoč Panatusu. Panatus bi trebao kupirati kašalj, ali, od slabe je vajde. Ne razumijem što tko u njemu vidi. Zašto nemate strpljenja da ne radite ništa, za vrijeme dok ionako ništa ne možete postići?"

Ah, i je i nije sazrio. Očito su iskašljavali što im se slijeva niz grlo iz nosa jer opet kašlju suho, "iz grla". Ja u Panatusu ne vidim ništa. Znam u koju skupinu lijekova pripada i koje su mu indikacije, a koje kontraindikacije. Isto tako ne znam istu indikaciju prepoznati na pacijentu. Očito. Na žalost, nemam potrban emocionalan odmak pa, stoga, nemam niti strpljenja da ne radim ništa. Znam samo da je meni bilo grozno dok sam tako kašljala pa bih bila popila i rakiju, ako bih znala da će pomoći!

"Imunoglukan nije lijek, kao što i sami zante,I ja o preparatima koji glume lijekove, ne znam i ne želim ništa znati. Jer, prodaje se s nekih istih polica, kao i Engerix, Amoxicillin, Cordipin. Da, ili ne? A smije li se to tako?"

Doktore, radije ne bih u tu raspravu, Vi polazite s jednog stanovišta, ja s drugog i nećemo se naći po tom pitanju na zlatnoj sredini. Izuzetno cijenim Vaše mišljenje i jako rado škicnem na ovaj forum ne bih li preispitala svoje (ne)znanje, ali nemojte tražiti od mene da se usuglasim s Vama kako je ono što svakodnevno preporučujem pacijentima sveta vodica, a ja prodavač magle. Ipak - samo par primjera: kalcijev karbonat je lijek. Postoji Krkin preparat koji je na listi HZZO-a, režim izdavanja: na recept, u ljekarnama. A kalcijev karbonat se prodaje kao jedan jedini ili jedan od sastojaka unutar mnogih OTC preparata, a za istu namjenu kao i ovaj koji je lijek. Onda,
preparati ginka, standardizirani na određeni postotak glikozida, jesu OTC, ali i biljni lijek koji dokazano djeluju na cirkulaciju,a s manje nuspojava nego, nekad često propisivan cinarizin. Ima toga još... A gdje je tu propolis, koji dokazano djeluje kod blažih upala grla, gdje su probiotici koji pozitivno djeluju na zdravlje? zašto ne dozvolite da je to nešto što se ne uči na medicinskom fakultetu i nije namijenjeno liječenju, a opet pozitivno utječe na ljudsko zdravlje? Nije na vama da to znate, zato su tu ljekarnici kojima bi trebao biti zadatak da ljude educiraju o samoliječenju i samopomoći,a opet upute k liječniku kada je to potrebno. Čemu takav antagonizam?

I, da se vratim na pitanje, Vi ne "volite" butamirat. O.K. Što dajete za supresiju laringealnog kašlja? Odnosno, ništa ne dajete, kao što ste rekli, O.K., ali do kad čekati, ako kašalj ne sazrijeva?

Darko Richter, dr. med.

05.02.2011. 02:40

Nemam nikakvog antagonizma, osim kada se na meni trenira iznuđivanje da se izjašnjavam o nečemu što nisam učio. A kada kažem da ne znam, ili da je simptomatično to da ne znam, ili da to nije lijek,itd.,onda se nerijetko (možda ne vi, ali, prošećite malo forumom u zadnjih 10 dana) ospe paljaba, jer da sam ja doktor, a da su one zabrinute majke, itd., itd. Njima netko (ljekarnik, ranarnik, alternativac, antropozof, homeopat, itd., itd.) tutne nešto u ruku, ili u mozak, i sada, s obzirom da o tome ne znaju ništa, a sumnjaju i u te koji su im to dali, mene pitaju. Tamo plate, a mene pitaju besplatno. Je li to vama normalno? Preko ovog foruma se ionako ne naplaćuje ništa, osim ulaza na internet, ali me svejedno smeta ta neravnoteža poštenja il nepoštenja. A k tome, ja doista ne hajem za on što nije lijek. I žutanjak ima dobar učinak na zdravlje, kao i teofilin, ako se daje u pravoj indikaciji, i, još važnije, dozi.
A sada ibi zadnje pitanje: " ...Vi ne "volite" butamirat. O.K. Što dajete za supresiju laringealnog kašlja? Odnosno, ništa ne dajete, kao što ste rekli, O.K., ali do kad čekati, ako kašalj ne sazrijeva?" Ja za kašalj dajem ili ekspektorans (Bisolvon, Fluimukan ili sl.) kroz 2-3 dana u najvišim mogućim dozama i uz puno tekućine, a protiv kašlja kodein. Ali, osim kada smo dobivali za vrijeme rata donacijske preparate antitusika sa solidnim udjelom kodeina ili čsiti kodein, gdje i pod kojim imenom ga doktor u Hrvatskoj danas može propisati? Prosvijetlite me. Inače, doista ga ne dajem često, svojedobno sam ga iz donacije dao jednom gospodinu koji je umirao od Ca bronha, i on se, barem tih dana, preporodio. Za laringealni kašalj se sigurno ne daje niti Panatus, još manje kodein, ili Bisolvon. Laringitis se liječi drugačije.

Twinolina

05.02.2011. 12:20

Da, razumijem Vas. Čovjek se, u najmanju ruku, osjeća izigrano kad ga tako tretiraju. Ja se time više ne opterećujem. U mom poslu se događaju slične stvari, kupuju dječju hranu, tzv. bijelu liniju po supermarketima i drogerijama gdje je za kunu-dvije jeftinija i onda dođu k meni po uputu. Kako uvijek ističem da nismo trgovci, pokušavam tu sferu posla staviti po strani te, na taj način, odreagirati kao da mi je posao poziv, moralna obveza da pomognem ljudima, savjetom i znanjem. Nekada bude teško, osjećam se prevareno, a nekada dobijete nagradu u vidu iskrene ljudske zahvalnosti pa vam je jasnije da ste ispravno postupili. Nisam dogmatičar, ali nekako tako slično propovijedaju monoteističke religije.
Da se vratim na temu - kodein. Hm... da, kao tablete kodein-fosfata od 50 mg, režim izdavanja - narkotik, na recept. Ne znam je li samo kod CA, ali znam da se jedino tada propisuje, odnosno, ATK šifre dijagnoze na Rp su samo te, na receptima koji dođu do nas. S druge strane, isto toliko kodeina imate u 5 tableta Plivadona ili Caffetina koji se prodaju kao halva. jedan od većih nonsensa, ako mene pitate.
Problem je, kod mene, što znam da je onaj suhi kašalj, koji se javlja u početku viroze, vrlo kratkog viejka i uglavnom sazrije brzo. Tada i ja preporučam, ako pacijent nije posjetio liječnika Bisolex ili Fluimukan, ovaj drugi malo češće, kod obilnijih sekrecija. Za taj suhi "nestrpljivim" pacijentima dajem sljez ili trputac, prospan samo na njihovo traženje (jer oni MORAJU dobiti lijek!), a svojima i sebi ništa. Kad sazrije, ovako kako ste rekli. Ali, ne sazrijeva. Noćas su kašljali, u napadima pa bi se smirilo i opet, u krug. Doktore, ovo navodim kao laik, ali mislim laik s dobrom opservacijskom sposobnošću - nije mi to više iz grla kašalj, već trahealni, onako kao da ih boli u prsima dok kašlju. Opće stanje i dalje O.K., samo su iscrpljeni od isprekidanog sna. Iz nosa blaga sekrecija, prozirna do bjelkasta. Afebrilni. I dalje no treatment?

Darko Richter, dr. med.

05.02.2011. 22:35

Koji treatment? Imunoglukan i Septoleta, propolis i sljez, nisu treatment. Ako imaju astmu, liječi se astma, a ne kašalj. Ako imaju virusni traheobronhitis, zašto ga ne bi smjeli imati, iako nema lijeka? Zamislite, vi i djeca možete dobiti bolest,za koju nema lijeka. Kako vaš muž? Brine li netko o njemu? Npr. da li je ćelavost bolest? A da joj nađu lijeka, onaj koji bi ga patentirao, postao bi jači Pfizera i Viagre. Eto, toliki pate, a nema lijeka. Možete premazivati propolis ili svetu vodicu po ćelenki, ali ipak ćete i dalje patiti. Zanimljivo kako tu nema placeba, koji bi se prodavao kao med po 200 kn/kg, i sl. Što mislite zašto? Zato jer se tu jako teško samoobmanjivati. Svatko ima ogledalo. A, i kada vjetar zapiri, nema greške da to na poseban način ne oćuti.
A sada, evo vam čl. 2, st.i 5 i 6 Kodeksa liječničke etike:
(5) Liječnik će predlagati i provoditi samo one dijagnostičke postupke koji su nužni za pouzdanu dijagnozu te samo ono liječenje koje je u skladu s provjerenim standardima suvremene medicinske znanosti.
(6) U svojem postupku s bolesnikom liječnik će postupati ekonomično, sukladno racionalnoj medicinskoj praksi: nepotrebne preglede i liječenje neće provoditi, bez obzira tko snosi troškove skrbi za bolesnika.

Ja se spremam već neko vrijeme da ovo otisnem na jednu ploču, ili karton, veličine barem A34 ili veće, i da to podbočim kao sliku na svoj radni stol, u ambulanti,kada mi zuji 70-ak pacijanata u 24 h, npr. u danima vikenda. Osobito kada je liljepo vrijeme, pa se malo prije ručka, po završenoj šetnji, dođe na Rebro priupitati liječnika da što je bilo ono prekjučer kada je dijete imalo parajući kašalj. I onda se očekuju "nalazi", najmanje krvna slika. I terapija. Jer, pobogu, nisu oni tamo došli da ih netko ponižva priopćivši im da je dijete zdravo. Došli smo do situacije da neki roditelji nisu zadovoljni s tom informacijom.

tanja32

06.02.2011. 13:31

Poštovani,imam curicu od 6 godina,koja je u četvrtak imala temp.38,poslije toga je imala 37,2 koju nismu skidali ali je sama spadala
i opet porasla na 37,i opet spala.od petka nema temperaturu a jučer smo bili kod njezine pedijatrice koja ju je pregledala,poslušala kako kašlje i dala
joj Pholcodin 3 puta po 5 ml,međutim jutros je počela iskašljavati.Pa je moje pitanje da li da prestanem sa Pholcodinom i prijeđem na Fluimukan?

Twinolina

06.02.2011. 15:05

Doktore, nemam što dodati, u pravu ste, kako god okrenem. Svatko misli da je njegova (ili njegove djece) bolest najteža i da će liječnik to riješiti, ovako ili onako. Vi ste to riješili, onako! Jer, kašlju sve manje, napadi su kraći i rjeđi, a povremeno iskašljavaju. Žao mi je što sam se i sama našla u situaciji da, u biti, znam da imaju neku virozu s kašljem kao simptomom koji će proći kroz par dana, ali svejedno očekujem da netko ima čarobnu pilulu kojom liječi sve bolesti (ili makar otklanja simptome istih). Hvala Vam na još jednom odgovoru koji me naučio da treba slušati zdrav razum i biti strpljiv.
A med, propolis i pastile ću i dalje preporučivati jer djeluju pozitivno na zdravlje ili stanje čovjeka, ali nikada neću tvrditi d su lijek ili namijenjeni liječenju! Kada Vas zaboli grlo, nadam se da ćete mi doći u ljekarnu po pastile, da Vam malo olakšam grlobolju!

Darko Richter, dr. med.

06.02.2011. 19:05

Tantum verde, ili nešto iz tog ugla. To još možda stvarno i djeluje.

josjednamama

31.10.2016. 22:45

Poštovani, djevojcica od 1,5 godinu je posla u vrtic I ubrzo se i razbolela.Najpre curenje nosa, pa temperatura do 38 i kašalj .Curenje nosa i temp.su prestali kroz 3-4 dana a kašalj se nastavio ,sad već ima 15 dana.Desava se da kada zaspi zakašlje se i povrati malo sekreta.Vodili smo pedijatru na početku,rekli su da je virus i da su pluća ok,te nisu dali ništa. Od lijekova ništa nismo davali.Provodili smo toaletu nosa i davali dosta tekućine. Molim vaše mišljenje i savjet kako pomoći bebi,da li je potrebno voditi pedijatru.Da li se kašalj može zakomplicirati ?ja imam astmu i pomalo strahujem i od običnog kašlja. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.11.2016. 14:35

Možete očekivati da će kašljanje i curenje nosa biti prisutno vrlo često ili neprekidno u narednim mjesecima. Važno je održavati prohodnost nosa otopinom morske soli (2,3%), boraviti što više vremena na svježem zraku, u kući snizite temperaturu na maksimalno 20 C i vlažite zrak. Ako je dijete dobrog općeg stanja ne treba ići liječniku.