Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kilaža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Krešo

01.04.2002. 16:15

Moj sin je star tri mjeseca i koji dan.
Rođen je sa 3150 grama i u prva dva mjeseca je dobio dvije koje (5200 grama). Treći mjesec je dobio samo 450 grama i sada je težak 5650. Cijelo vrijeme je samo na majčinom mlijeku.
Da li je to možda zabrinjavajuće što je u toku jednog mjeseca dobio samo 450 g i da li je možda potrebno uvesti i dodatnu prehranu.

prof dr sc Ana Votava-Raić

01.04.2002. 19:42

Štovani gospodine Krešo, mislim da nema potrebe za zabrinutost. Prema tablicama (a kojih se ne treba uvijek "držati kao pijan plota"blunk dijete podvostruči porodnu težinu krajem 5. mjeseca, a potrostruči je oko prve godine života (najveći prirast na težini je u prva dva mjeseca). Važno je da krivulja u cijelosti uzevši ide pravcem prema gore, a manje varijacije moguće su i dozvoljene su. Što se tiče drugog pitanja, preporučam Vam oprez ! Bilo bi izuzetno važno da dijete bude do 6. mjeseca života na prirodnoj prehrani (a i poslije tog perioda kada je uvođenje dohrane nužno, značajno je da mliječni obrok bude majčino mlijeko), stoga nemojte biti prebrzi na uvođenju kravljeg mlijeka. Ako imate mogućnost izvažite dijete prije obroka i neposredno poslije hranjenja i promatrajte njegovo ponašanje: plač, nevoljkost, neraspoloženje, način uzimanja hrane ili zadovoljstvo, miran san... Srdačno Vas pozdravljam !

Diana

01.04.2002. 21:24

Moja kćerka je stara 20 mjeseci i ima skoro 11 kg. Rodila se sa 3150. Doktorica kaže da bi ona trebala da ima barem 13 kg. Također, smatra da je od zadnjeg vaganja napredovala samo 600g, što ustvari predstavlja problem. Inače još uvijek doji (to je više noćno dojenje i pred spavanje). Jede sve, ali baš pomalo. Puštam je samu da jede da bi joj bilo interesantnije. Inače, nije bolešljiva pa zato nisam stvarala paniku. Da li sam na pogrešnom pravcu.