Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi nakon hranjenja?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Boris

28.03.2002. 19:33

Mali ima 3 tjedna i na adaptiranom je mlijeku, zadnja 2 dana nakon hranjenja na trenutak zaspi a onda dugo plače i ne može se smiriti, ponekad jako štuca a skoro uvijek bljucka. Ima kakve pomoći?

prof dr sc Ana Votava-Raić

01.04.2002. 20:15

Štovani gospodine Boris, Vaš problem vrlo je čest, gotovo uobičajen. Ipak, ne mogu ne izraziti svoje žaljenje da dijete nije na prirodnoj prehrani ! No, kad je već tako, za početak provjerite količinu hrane koju je dijete uzelo (100 do 110 ml po obroku u dobi od oko 1 mjesec), a zatim provjerite i rupicu na dudi koja ne smije biti ni premala niti prevelika jer djetetu omogućuje uzimanje velike količine zraka; dokaz tome je i često štucanje, što je način istiskivanja zraka iz gornjeg dijela probavnog sustava. Vaš opis pokazuje da se radi o tzv. aerokolikama (bolovi zbog zraka) koje u biti nisu opasne, ali su bolne - za crijeva djetetu i za dušu roditeljima. Pokušajte ga držati u vertikalnom položaju poslije hranjenja i masirajte mu trbuh hrptom ruke u smjeru kretanja kazaljke na satu. Postoje i neki medikamenti, kao npr. Sab simplex, ali su oni, prema općem iskustvu polovične učinkovitosti. Za utjehu, dojenačke aerokolike, u pravilu riješi vrijeme, tj. priroda. Želim Vam mnogo sreće.