Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kolicina hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kima

05.04.2002. 22:34

Postovani,

da li postoje odredjene kolicine hrane potrebne za odredjenu kilazu djeteta. Malo sam se nespretno izrazila, ali imam sina od 5,5 mj. i poceli smo prije otprilike 2 tjedna sa dohranom (kasica od jabuke). Sada pojede cijelu malu teglicu i pokazuje da zeli jos. Sadasnju tezinu ne znam ali sa nepunih 5 mj. je imao 9,050 kg i 69 cm (rodjen je sa 4,600 kg i 55 cm). Ne bih htjela da mu dajem premalo, a niti da se bespotrebno "deblja".
Hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

06.04.2002. 21:30

Cijenjena gospođo, nije lako živjeti po tablicama osobito zbog toga što ih treba primjenjivati individualno, a to nije baš jednostavno. U slučaju Vašeg djeteta, specifičnost dolazi do izražaja već pri rođenju; rodna masa mu je na gornjoj granici normale, točnije zaista se radilo o krupnom djetetu koje sada slijedi svoju početnu težinu. Moje su Vam preporuke: ostanite na prirodnoj prehrani što duže (majčino mlijeko koristi mu na sve načine), a u dohrani (koja je sada potrebna) klonite se brašnate hrane koja ima visoku kalorijsku vrijednost, ali vrlo slabo nutricijsko značenje. Voćne kašice i povrće (kasnije s mesom) dobro su došli. Osim toga, apetit nije uvijek jednak, pa će i faze uzimanja hrane biti različite. Nije isključeno da će Vam brige zadavati i eventualni slabiji apetit u budućnosti. Tjelesna težina u dojenačkoj dobi nije uvijek presudna (iako nije bez značenja); važne su i konstitucijske predispozicije roditelja i mnogi drugi čimbenici kao npr. faze rasta u visinu i sl. Stoga nije rijetko iznenađenje obitelji kad im dijete u drugoj ili trećoj godini života postane mršavo (stvarno ili prividno). Pozdravljajući Vas, želim Vas potsjetiti da bi na Vašem mjestu mnoge majke koje su uvjerene da im djeca "ništa ne jedu" bile zadovoljne.

Kima

07.04.2002. 08:19

Postovana gospođo, zahvaljujem na odgovoru. Htjela bi samo nadodati da ja nikako nisam nezadovoljna, dapace. Ja sam u njegovoj dobi pa do skole bila tako mrsava da sam 1. razred upisala sa 17 kg i znam koliko su se moji roditelji mucili da ja nesto pojedem happy
Ali kao i svaki roditelj pokusavam djetetu osigurati najbolje, a posto smo tek krenuli sa dohranom nemam predodzbu kolike kolicine bi bebe trebale jesti. Samo ne bih htjela pretjerati jer ne znam da li on zeli jos jesti (nakon sto pojede malu teglicu) jer mu je to "zanimljivo" ili je stvarno gladan.