Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mucanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davorka

11.03.2002. 20:50

Imamo muško dijete od 2 godine i 11 mjeseci. Sa sedam mjeseci progovorio je prve riječi mama, tata. Sa 17 mjeseci počeo je slagati prve rečenice koje su se sastojale od 3-4 riječi. Odjednom prije dva tjedna djete je počelo mucati i zamuckivati tako da ima problema sa izgovorom jednostavnih riječi i rečenica koje je prije tog događanja izgovaralo bez problema, dok neke riječi izgovara vrlo čisto. Da li je to neka prolazna faza u razvoju govora ili bismo trebali potražiti savjet stručnjaka. Djete po rođenju nije imalo nikakvih problema; apgar 10/10.

Unaprijed hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.03.2002. 21:29

Cijenjena gospođo, nije moguće sa sigurnošću odgovoriti na Vaše pitanje, osim što uvijek vrijedi savjet da je pametno čuti mišljenje stručne osobe - nije loše riješiti se bar jednog opterećenja ! No, problem nije tako hitan. Još uvijek imate vremena da se prisjetite neke situacije koja je mogla biti za dijete (iako ne i za Vas) stresna, da ga diskretno promatrate (bez istovremenih stalnih upozorenja usmjerenih djetetu) kako bi precizno uočili o kojim se riječima radi i u kojim je situacijama njihovo izgovaranje pogrešno. Također obratite pažnju na usvajanje novih, možda i težih riječi... Ova će zapažanja dobro doći i svakom stručnjaku. U slučaju trajanja promjena i/ili njihova pogoršanja, posjet kompetentnoj osobi nemojte odgađati. Srdačni pozdravi.

Zora

09.04.2002. 23:52

Moj šestomjesečni sin je do sada primio u dva navrata cjepiva Di-Te-Per i Polio. Pedijatar nije preporučio i hiberix cjepivo. Da li je to cjepivo obvezno? Što mi preporučujete?