Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


koxitis ponovljeni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

laryy2003

21.01.2013. 10:45

poštovani,
moja kćerka ima 7 godina. Jako često je bolesna česti bronhitisi,upale pluća,sinusitisi... U oktobru 2011 imala je koksitis koji se ponovo pojavio ove godine na istoj nozi. Ležali smo na ortopediji uradili sve nalaze: brisevi uredni, CRP nizak, urinokulture sterilne, reuma testovi negativni. Treba još da uradimo magnetnu.Niko mi nije jasno reako zašto se koksitis ponovo javlja, šta ga je urokovalo i kako da se zaštitimo da se to više ne ponavlja. Dijete ima oslabljen imunitet zbog velikog korištenja antibiotika i dajem joj već nekoliko mjesevi Ortomol Imunall Junior. Dijete je ranije često imalo bakteriju u nosu i grlu, Stafilococus aureus, Streptokokus pneumonija koje donosi iz škole.Molim vas da mi preporučite nešto za jačanje djetetovog imuniteta ,da mi kažete kako da se zaštitimo od ponovnog koksitisa, postoji li neka vakcina ili zaštitna injekcija koju vi predlazete.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Nažalost nema cjepiva protiv ovog problema, kao što ga niti ne uzrokuje 1 uzročnik. Ove sezone imamo dosta reaktivnih artritisa (koksitis se najčešće javlja). Važno je da je isključena bakterijska upala i reumatska bolest. Vjerojatno su u populaciji virusi koji izazivaju pogrešku imunog sustava - dijelovi virusa nalikuju molekulama zglobne ovojnice što ima za posljedicu da imuni sustav napada vlastitu zglobnu ovojnicu. Na sreću je riječ o nedužnoj pojavi. Magnetskom rezonancom će vjerojatno isključiti postojanje rijetke bolesti poremećaja cirkulacije zglobne hrskavice. Nema nešto spektakularno korisno za podsticanje imuniteta, no možete pokušati s Imunoglukanom, kontinuirano 3-4 mjeseca.